Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nigeria: Cele mai strânse alegeri prezidenţiale din istoria ţării/ video

Nigeria îşi alege sâmbătă viitorul preşedinte, în cel mai strâns scrutin din istoria celei mai populate ţări din Africa, marcată de violenţe islamiste, scăderea preţului petrolului şi corupţie endemică, notează AFP. 

De la hubul petrolier Port Harcourt din sudul creştin, la Kano, al doilea cel mai mare oraş musulman de pe continent, trecând prin metropola Lagos, 68,8 milioane de alegători - din 173 milioane de locuitori - sunt chemaţi la urne pentru alegerile prezidenţiale şi legislative. 

Preşedintele în exerciţiu Goodluck Jonathan, candidat la realegerea sa, urmează să voteze în oraşul natal Utuoke din statul Bayelsa (sud). În ciuda unui bilanţ dificil de apărat, el le-a cerut concetăţenilor să-i acorde un al doilea mandat pentru a finaliza proiectele sale în curs de desfăşurare. 

Adversarul său principal, fostul general Muhammadu Buhari, ar trebui să-şi depună buletinul în urna din fieful său Daura în statul Katsina, unde simbolurile schimbării Congresului Progresist (APC, opoziţie) ornau străzile. Cel care a condus Nigeria cu o mână de fier în fruntea unei junte militare la mijlocul anilor '80 promite să combată acum corupţia şi insecuritatea ca un "democrat convertit". 

O problemă recurentă în alegerile anterioare a fost frauda electorală. Datorită unui nou sistem de cititoare de cărţi electronice de alegător, experimentat pentru prima oară, se speră acum evitarea fraudelor electorale. Rezultatele sunt aşteptate în 48 de ore de la încheierea votării. 

Partidul democratic popular (PDP), la putere de la sfârşitul dictaturilor militare şi revenirea democraţiei în Nigeria în 1999, ar putea pierde supremaţia confruntat de această dată cu o opoziţie puternică şi mai unită ca niciodată. 

Dacă Nigeria a devenit prima putere economică în Africa în timpul mandatului lui Jonathan, scăderea preţului petrolului la nivel mondial a lovit tare primul producător de pe continent. 

Pe planul securităţii, armata nigeriană, care a anunţat vineri că a recucerit fieful islamist Gwoza, susţine că a desfiinţat "califatul" proclamat de Boko Haram, în cadrul unei ofensive militare regionale în ultimele două luni. 

Dar recentele victorii ale armatei nigeriene împotriva Boko Haram, cu ajutorul aliaţilor săi, Ciadul în frunte, nu permit să se şteargă din mintea alegătorilor lipsa de reacţie a preşedintelui în faţa ridicării grupului islamist, a cărui insurecţie şi reprimarea ei au făcut în şase ani peste 13.000 de morţi şi 1,5 milioane de persoane strămutate.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.