Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi descoperiri despre viața cailor: înțeleg mai bine ce spunem dacă le vorbim ca unui bebeluș

cal

Un studiu publicat luni în Franţa arată că este benefic ca unui cal să i se vorbească pe tonul folosit în cazul unui bebeluş, relatează AFP, informează Agerpres.

"Caii sunt mai atenţi şi par să ne înţeleagă mai bine intenţiile" atunci când tonul folosit de călăreţ este "mai ridicat", iar acesta din urmă foloseşte "intonaţii exagerate", se arată în studiul realizat de Institutul naţional de cercetare pentru agricultură, alimentaţie şi mediu (Inrae) Val de Loire şi Institutul francez de echitaţie (IFCE).

"Prin urmare, această metodă ar trebui integrată de călăreţi şi crescători în relaţia lor cu caii pentru a facilita interacţiunile zilnice şi pentru a îmbunătăţi bunăstarea acestor animale", se menţionează în comunicatul INRAE.

Citește și: RAPORT despre Wuhan făcut de Departametul de Stat al SUA: 'Un accident de laborator ar putea semăna cu un focar natural'

Folosind acest limbaj, oamenii captează mai bine atenţia cailor, care "au performanţe mai bune de învăţare", aşa cum s-a dovedit deja în cazul câinilor şi a primatelor.

Studiul complet a fost publicat în revista ştiinţifică Animal Cognition.

Pentru a evalua impactul acestui limbaj, etologii au efectuat două serii de teste cu douăzeci de cai.

Cailor cărora li s-a vorbit ca unor bebeluşi "au răspuns mai favorabil, au fost mai liniştiţi, s-au uitat mai mult la experimentator şi au răspuns la gesturile de îngrijire ale acestuia, gesturi pe care (caii) nu le fac dacă limbajul folosit este unul neutru, ca în cazul adulţilor", a mai spus Inrae.

Citește și: Analiză │ România este condusă de ardeleni: Președintele, serviciul secret, Justiția, Academia, partidele politice sau ministerele

În cazul celui de-a doilea test, oamenii de ştiinţă au descoperit că ordinele pentru obţinerea hranei erau cel mai bine urmate de cai dacă le erau comunicate pe un ton copilăresc.

Echipele Inrae şi IFCE au arătat într-un studiu precedent că ecvidele sunt capabile să recunoască expresiile de pe chipul uman. Caii sunt astfel mai nervoşi când se confruntă cu o expresie de furie şi mai relaxaţi atunci când se confruntă cu o expresie de bucurie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.