Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi detalii din dosarul Nichita. Prin amenintare si interpusi, primarul si-a facut cont pentru MITA

Nichita

Noi detalii apar din dosarul primaruli suspendat al Iasului, Gheorghe Nichita. Potrivit rechizitoriului DNA, Nichita i-ar fi cerut unui angajat din primarie sa deschida un cont bancar pentru a depune in el banii primiti ca mita. Primarul l-a amenintat pe angajatul sau ca il va da afara daca nu ii respecta instructiunile.

"Primarul i-a indicat că, după ce va deschide contul, cardul aferent să i-l înmâneze lui spre a-l folosi. Contul a fost deschis la (…), cardul, codul PIN şi documentele aferente fiind înmânate primarului", arată procurorii DNA, potrivit Mediafax.

La o săptămână de la deschiderea contului, Nichita i-a dat funcţionarului respectiv suma de 10.000 de euro pentru a o depune pe card, iar înaintea sărbătorilor de iarnă de anul trecut i-a mai înmânat echivalentul a 5.000 de euro, bani care au fost depuşi în acelaşi cont.

Potrivit procurorilor, în vara anului 2013, cu puţin timp înaintea semnării contractului de atribuire a lucrării "Sistem de management de trafic în municipiul Iaşi" către asocierea dintre grupul UTI şi firma Information Business Consulting SRL, Gheorghe Nichita a avut întrevederi cu proprietarii celor două firme, Tiberiu Urdăreanu şi Gabriel Iulius Mardarasevici, cărora le-a cerut mită.

"În cadrul discuţiilor purtate, inculpatul Nichita Gheorghe a pretins, în mod direct, inculpatului Mardarasevici Iulius Gabriel şi, în mod indirect, inculpatului Urdăreanu Tiberiu, 10% din valoarea contractului - 69.614.309 lei (fără TVA), deci 6,9 milioane de lei, cu titlu de mită, pentru a agrea semnarea contractului şi pentru a asigura derularea în bune condiţii a acestuia, în principal sub aspectul efectuării la termen a plăţilor, aceştia promiţând că vor remite suma respectivă", se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

Ulterior, începând cu luna august 2013 şi până în luna octombrie 2015, Gheorghe Nichita a primit o parte din suma totală promisă, de 10% din valoarea contractului atribuit, colectată în contul IBC (3.632.106 lei), beneficii constând în reduceri de 30-40 la sută din preţurile unor locuri de cazare la un hotel din Bucureşti, în cuantum de 13.710 lei, precum şi plata, în cursul anului 2014, a serviciilor de cazare în China şi Hong Kong a unei delegaţii formate din angajaţi ai Primăriei şi oameni de afaceri, în valoare de 28.364 lei. La această vizită au participat, printre alţii, şi Gheorghe Nichita, dar şi Gabriel Iulius Mardarasevici.

Totodată, Gheorghe Nichita a beneficiat, în anul 2014, de achiziţionarea unor echipamente electronice în valoare de 20.000 de lei.

Gheorghe Nichita a fost trimis in judecata pentru luare de mita.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.