Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi dezvăluiri din documentele secrete scurse pe internet: Șeful Pentagonului ar fi ordonat piloților americani să stea departe de Crimeea

stirileprotv.ro
ucraina crimeea

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, ar fi ordonat piloților US Air Force să nu zboare în apropierea peninsulei Crimeea, păstrând o distanță de aproximativ 80,4 km față de aceasta, notează duminică Washington Post, care a studiat documente clasificate ale Pentagonului și ale serviciilor de informații americane care au apărut pe internet.

Unul dintre acestea prezintă o hartă a Mării Negre care arată zonele în care pot zbura avioanele de recunoaștere. Granițele acestora încep la aproximativ 19,3 km de coasta Crimeii, "ceea ce este în conformitate cu dreptul internațional", susține publicația. Cu toate acestea, harta a trasat în plus o linie la aproximativ 80,4 km de peninsulă, marcată SECDEF Directed Standoff, ceea ce, potrivit ziarului, "indică faptul că Austin a ordonat probabil piloților americani să țină avioanele departe de peninsulă".

Un alt document precizează că, între 29 septembrie 2022 și 26 februarie 2023, avioanele franceze și britanice au efectuat zboruri de supraveghere deasupra Mării Negre cu echipaj la bord, în timp ce Forțele Aeriene ale SUA au folosit avioane fără pilot, inclusiv RQ-4 Global Hawk, RQ-170 Sentinel și MQ-9 Reaper. După cum se explică în material, mai multe astfel de zboruri au fost efectuate în fiecare lună. Documentul este marcat SECRET/NOFORN, ceea ce interzice transferul acestuia către persoane care nu sunt cetățeni americani. Acesta detaliază răspunsul Rusiei la zborurile americane, britanice și franceze.

Un avion rus a tras asupra unui avion britanic în Marea Neagră

Astfel, documentul descrie un incident care a avut loc pe 29 septembrie. Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, afirmase anterior că un avion de vânătoare rus Su-27 a tras atunci o rachetă în imediata apropiere a unui avion de recunoaștere britanic RC-135 Rivet Joint "aflat în patrulare de rutină" în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre. Potrivit lui Wallace, el a discutat incidentul cu ministrul rus al apărării, Serghei Shoigu.

Potrivit șefului militar britanic, o inspecție efectuată de autoritățile ruse a arătat că racheta a fost lansată din greșeală de Su-27. Moscova nu a comentat incidentul. Ziarul a precizat că avionul de vânătoare rusesc ar fi "aproape doborât" vehiculul britanic în largul coastei Crimeei. Potrivit ziarului, incidentul subliniază "echilibrul pe care oficialii militari occidentali încearcă să îl mențină: asistarea forțelor armate ucrainene prin colectarea de informații despre desfășurarea operațiunilor militare fără a intra într-un conflict direct cu Moscova".

Anterior, presa americană a relatat că Pentagonul și Departamentul de Justiție au lansat o anchetă privind scurgerea de documente clasificate. O mulțime de materiale au fost publicate, în special, pe Twitter și Telegram.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.