Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi dezvăluiri şi acuzaţii teribile din arhiva SIPA: 'A fost folosită pentru INTIMIDAREA magistraţilor'

SIPA

Ies la iveală noi dezvăluiri terifiante din celebra arhivă SIPA. Acuzaţiile sunt fără precedent. Un cunoscut istoric s-a decis să rupă tăcerea. Se pare că arhiva SIPA a fost folosită pentru urmărirea și înregistrarea magistraților. Totul a fost dezvăluit în cadrul Comisiei speciale de anchetă parlamentară legată de închiderea arhivei SIPA (Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie).

Citeşte şi: Cum va fi vremea în următoarele trei zile: Anunţ îngrijorător al meteorologilor - fenomene EXTREME

Senatorul Mihai Goţiu a dezvăluit pe Facebook o postare în care se arată că o parte a presei, cea interesată în special de povestea cu Statul Paralel a preluat numai o parte a celor prezentate.  "Printre invitaţi s-au aflat istoricul Marius Oprea, dar şi fostul şef al serviciului secret din subordinea Ministerului Justiţiei, Marian Ureche. Doi oameni ale căror depoziţii s-au aflat în contradicţie flagrantă. Ce a relatat presa (mă rog, o parte a presei, cea interesată în special de povestea cu Statul Paralel)? Doar ce a declarat la ieşire Marian Ureche. Nimeni nu s-a obosit să-i pună vreo întrebare şi unuia dintre cei mai avizaţi cercetători ai istoriei Securităţii şi a ”moştenitorilor” acesteia.

Citește și: Simona Halep le-a luat fața adversarelor în 2018: Ce loc ocupă în topul câștigurilor din circuitul feminin și ce titlu a câștigat

Pentru un minim echilibru de informare, o să redau, pe scurt, câteva din ideile transmise de Marius Oprea, aşa cum le-am înţeles eu, fără a reprezenta opinia Comisiei, ori vreo concluzie definitivă. Cele mai multe dintre acestea le-a mai susţinut în spaţiul public, dar cum au trecut ceva ani de atunci, nu strică să le reamintesc:

• SIPA a fost folosită pentru urmărirea magistraţilor şi intimidarea lor.

• În 2002, ofiţeri SIPA au încercat să intimideze şi să şantajeze judecători de la Înalta Curte, pentru a obţine sentinţe favorabile în dosarele FNI şi Banca Religiilor.

Citește și: Surse PSD: cine i-ar lua locul lui Liviu Dragnea după Congresul PSD! Planul din umbră

• SIPA s-a constituit ca anexă a SRI, Marian Ureche fiind colonel plin, apoi general în acest serviciu.

• D-nul Marian Ureche a fost agent al Securităţii comuniste. Asta a fost instruit d-nul Marian Ureche să facă: poliţie politică. Să facă dosare, să afle detalii intime despre diferite persoane, pentru a le şantaja ori pentru a le transforma în informatori.

• Modul în care Securitatea controla Justiţia înainte de 1989 nu poate fi tăgăduit. Nu existau judecători care să nu respecte dispoziţiile primite de la Securitate. Asta s-a încercat şi cu SIPA.

• Ministerul Justiţiei era condus de Marian Ureche. Marian Ureche a fost agent al fostei Securităţi, iar Rodica Stănoiu (pentru cei mai tineri: fostul ministru al Justiţiei în Guvernul Năstase – n.m.) a fost informatoarea lui la Securitate, înainte de 1989. Legat de aceste afirmaţii, am fost dat în judecată de Marian Ureche, dar am câştigat procesul.

Citeşte şi: Veste mare de la Guvern: Se pot lua împrumuturi importante - ce instituţii sunt VIZATE

• SIPA a făcut dosare care vizau jurnalişti şi lideri ai societăţii civile.

• Documentele din arhiva SIPA conţineau detalii despre viaţa privată, care puteau fi folosite la nevoie pentru a influenţa sau şantaja.

• Cred că arhiva SIPA n-ar trebui distrusă, dar permis accesul doar specialiştilor cu certificat ORNISS şi celor care au fost urmăriţi şi doresc să-şi vadă dosarele, după modelul CNSAS", a scris Goţiu.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.