Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi dezvăluiri uluitoare ale Alinei Bica: Ce le-a spus procurorilor despre Crinuța Dumitrean

alina bica

Alina Bica a început să scoată la iveală amănunte uluitoare din dosarul ANRP. Fosta șefă a DIICOT a spus celor de la Înalta Curte de Casație și Justiție că în comisia de la ANRP a făcut ce ştia mai bine, că este capabilă să intre în polemici, dar nu ca să determine pe cineva să aibă o anumită conduită, că se certa cu Diacomatu, Baciu şi Marko Attila în fiecare şedinţă, în timp ce Crinuţa Dumitrean era când cu o tabără, când cu alta.

”Eu am fost numită acolo şi Bica mi-a creat un sentiment de încredere. Nu-i adevărat că am mers la şedinţele comisei în aceeaşi maşină cu Alina Bica. O singură dată am mers aşa. De-a lungul carierei m-am mulţumit cu salariul obţinut. Nu am acceptat să fac parte din comisie pentru bani, ci pentru promovarea profesională", a mai spus Vasilescu. Ea a mai arătat că ceilalţi colegi nu vorbeau cu ea, ci era marginalizată, şi că nimeni nu a pus problema examinării critice a dosarelor care veneau la comisie şi care ”erau complete din toate punctele de vedere” şi ”conţineau toate avizele de legalitate”.

Citește și: Un fost candidat al lui MRU la europarlamentare, prins în flagrant de oamenii legii

În timpul declaraţiei, la ICCJ, Gheorghe Stelian verifică profiluri pe un site de escorte, iar Sergiu Diacomatu, fost vicepreşedinte al ANRP şi membru în comisie, discută pe chat cu "Piticul Erotic". Vasilescu a mai precizat că a participat la patru şedinţe pe parcursul a patru luni. La şedinţe participau şi membri ai ANRP dar nu li s-au cerut niciodată explicaţii, dar nici ei nu au intervenit, ci făceau îndeosebi muncă de protocol.

"Doamna Bica a condus practic acele şedinţe. Avea un rol activ", a continuat aceasta. Ea şi-a mai adus aminte că în şedinţa din 24 februarie 2011 a apărut un dosar cu valoare foarte mare, pentru că terenul era în Bucureşti. "Cred că de asta doamna Bica a chemat expertul evaluator. Diacomatu s-a opus. Aşa că propunerea a fost supusă la vot. Nu-mi aduc aminte exact cum a fost, dar aşa am citit în materialul de urmărire penală. Este foarte posibil să mă fi abţinut atunci la vot. Valoarea de 750 de euro pe mp nu mi s-a părut mare, având în vedere că în prima şedinţă, din 18 ianuarie 2011, am observat un teren de 857 de euro pe metru pătrat din Bucureşti. Nefiind din Capitală, n-am ştiut valoarea terenurilor. Acestea erau nişte aprecieri pur subiective", a continuat Vasilescu.

Vezi și: Monica Niculescu, victorie de răsunet la Doha: Pe cine a învins românca

”Discuţia era monopolizată de doamna Bica. Nu mi-am pus problema că cei din cadrul ANRP să nu şi facă treaba cum trebuie", a mai spus Vasilescu. Au urmat declaraţiile Alinei Bica, fosta şefă a DIICOT. Ea a dat mai multe exemple de dosare pe care le-a întors la evaluatori deoarece i-au părut suspecte. "Am întors mai multe dosare, în mai multe şedinţe. Am constatat, de exemplu, că cel care cumpărase creanţa era un offshore din Cipru. Am cerut reevaluarea pentru ca expertul să identifice adevăratul proprietar. Diacomatu s-a supărat groaznic şi a plecat din sala. În altă situaţie, erau două rapoarte de evaluare identice, doar anexa diferea. Am cerut rescrierea rapoartelor”, a spus Bica.

Vezi și: Iohannis, ironizat în ultimul hal: 'Nu a spus nimic. Face ca Băsescu'

Ea a apreciat că nu era treaba ei să verifice şi să compare preţuri, precizând că nu are studii de specialitate şi nu a mai făcut matematică din cala a 9-a. ”Stăteam două minute pe un raport. (...) Dosare cu valori mari, de peste 1 milion de lei, erau cam 20 - 30 pe şedinţă. (...) Dacă aş fi anticipat că trebuia să-i corectez cifrele expertului Nuţu (Emil Nuţu, expertul evaluator în cazul terenului revendicat de Stelian, n.r.), nu m-aş fi dus acolo. Din şapte oameni, fiecare a înţeles altceva, aveam pregătiri diferite. Ne vedeam o dată pe lună, fiecare se grăbea să se termine şedinţa şi să plece. I-am văzut pe oamenii ăştia citând din mine ca din Sfânta Scriptură. S-au apărat cu numele meu.", a declarat în continuare Alina Bica.

Citește și: Liviu Luca a fost REȚINUT de DIICOT

”Nu am abordat pe nimeni să voteze într-un anumit fel. Cu Diacomatu, Baciu şi Marco Atilla aveam dispute în fiecare şedinţă. Spuneau că eu urmăresc să dau semnale, să vină cu banii la mine. Cu toţii au deschis gura atunci. Bănuiesc că le e frică acum să recunoască. Dumitrean ziceai că e barca pe valuri. Când era cu mine, când era cu Diacomatu sau Baciu şi ne explică faptul că angajaţii ANRP muncesc foarte mult. Nu-s coada de topor a nimănui, nu eram zurgălăii lui Dumitrean. Sunt o persoană arogantă şi temperamentală. Mă ştiu toţi din minister", a continuat fosta şefă a DIICOT.

Citește și: Gigi Becali este terminat: Ministerul Apărării cere despăgubiri de zeci de milioane de euro

În acest dosar, Alina Bica a fost trimisă în judecată în decembrie 2014, alături de ceilalţi foşti membri din comisia ANRP: Crinuţa Dumitrean, fostă şefă a ANRP, foştii vicepreşedinţi Sergiu Diacomatu şi Remus Baciu, deputatul Cătălin Teodorescu, Dragoş George Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, Oana Vasilescu şi Lăcrămioara Alexandru. Celălalt membru al comisiei, deputatul Marko Attila, va fi cercetat separat deoarece a plecat din ţară. Ei sunt acuzaţi de abuz în serviciu pentru că ar fi aprobat despăgubirea lui Gheorghe Stelian cu 89 de milioane de euro, pentru un teren din Bucureşti supraevaluat cu 62 de milioane de euro spune news.ro.

Citește și: BOMBA anului în România: Soțul șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, agent secret

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.