Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi percheziţii care îl vizează pe un văr al fraţilor kamikaze El Bakraoui

mgrenoble.fr
atentate franta

Poliţia belgiană a efectuat luni o percheziţie în anturajul lui Oussama Atar, văr al fraţilor El Bakraoui, care şi-au activat centurile cu explozivi în metroul şi pe aeroportul din Bruxelles, în 22 martie, informează marţi publicaţia belgiană La Derniere Heure, citată de AFP.

Un purtător de cuvânt al Parchetului federal a declarat pentru AFP că o percheziţie a avut într-adevăr loc în noaptea de duminică spre luni la Laeken, lângă Bruxelles, în cadrul unei "anchete privind terorismul" şi că aceasta viza "o persoană care s-ar afla în Siria sau ar fi revenit de acolo", însă fără a preciza dacă ea îl viza pe Oussama Atar.

Citește și: O celebritate mondială se roagă de Barack Obama să o amnistieze

Această percheziţie nu a dus la nicio arestare şi niciun fel de arme sau explozivi nu au fost descoperite la faţa locului, a adăugat purtătorul de cuvânt, refuzând să facă orice alt comentariu.

Potrivit La Derniere Heure, operaţiunea efectuată de "zeci de poliţişti" s-a desfăşurat în jurul orei 04:00 dimineaţa, la domiciliul surorii lui Oussama Atar, Asma, şi a mamei lor, Malika Benhattal. Ambele au fost deja arestate pentru o scurtă perioadă, în timpul unui val precedent de percheziţii, în 12 august.

Oussama Atar, un belgiano-marocan de 32 de ani, este unul dintre oamenii "cei mai căutaţi din Belgia şi chiar din Europa", a afirmat la acea dată o sursă apropiată dosarului.

Anchetatorii îl suspectează pe Oussama Atar, cu prezumţii "foarte puternice", că are legătură cu atentatele din 22 martie de la Bruxelles, în timpul cărora verii săi Ibrahim şi Khalid El Bakraoui s-au aruncat în aer, împreună cu un al treilea kamikaze, omorând 32 de persoane, potrivit acestei surse apropiate dosarului.

Cinci zile mai târziu, fratele său Yassine a fost arestat împreună cu alţi doi bărbaţi în cadrul unei "operaţiuni judiciare antiteroriste".

Oussama Atar este de asemenea vărul fraţilor Moustapha şi Jawad Benhattal, arestaţi în 18 iunie pentru "tentativă de asasinat într-un context terorist" şi suspectaţi, potrivit presei belgiene, că doreau să comită un atentat cu un complice, fie în timpul unei retransmiteri publice a meciului Belgia-Irlanda din cadrul Campionatului European de fotbal, fie pe o arteră comercială din Bruxelles.

Oussama Atar a fost arestat în februarie 2005 la Ramadi, Irak, care pe atunci era unul dintre bastioanele insurecţiei jihadiste şi al organizaţiei care va deveni ulterior Stat Islamic. Închis în mai multe închisori din Irak, printre care faimoasa Abou Ghraib, el s-a întors în Belgia în septembrie 2012, după ce a fost eliberat, anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.