Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi proteste de amploare la Institutul C. C. Iliescu din Bucureşti! Acuzații dure ale angajaților: 'Banii alocaţi instituţiei nu ne ajung să plătim sporurile'

protest medici institutul CC Iliescu

Câteva zeci de angajaţi ai Institutului pentru Boli Cardiovasculare C. C. Iliescu din cadrul Spitalului Fundeni din Capitală protestează vineri pentru a doua zi consecutiv în curtea unităţii medicale, nemulţumiţi de regulamentul de sporuri aprobat de Guvern. Managerul institutului, Şerban Bubunek, a declarat că banii alocaţi spitalului nu sunt suficienţi pentru plata sporurilor şi caută o soluţie împreună cu Ministerul Sănătăţii. El a afirmat că medicii nu vor pierde din salariu, însă problema este la veniturile asistentelor, care ar putea scădea. La Ministerul Sănătăţii au loc negocieri între sindicate, ministrul Sănătăţii şi ministrul Muncii.

"Banii care sunt alocaţi prin această creştere pentru veniturile instituţiei nu ne ajung să plătim sporurile. Este foarte clar că doctorii în niciun fel de situaţie nu vor pierde la salariu. Doctorilor şi asistentelor le cresc salariile. Pericolul cel mare este la nivelul asistentelor, unde salariile nu cresc foarte mult, pentru că prin diminuarea sporurilor şi imposibilitatea plăţii lor la noile valori minime, le-ar putea scădea veniturile. Situaţia specială şi nefericită este cu cei cărora legea nu le duce salariile la grila din 2022, pentru care aplicarea unor sporurile la minimum din noul regulament face ca acestora să le scadă veniturile la sfârşit”, a declarat Şerban Bubunek, potrivit News.ro.

Citește și: Petre Roman a RĂBUFNIT după ce Klaus Iohannis a dat aviz pentru urmărirea sa penală: 'E revoltător! În spatele acestei urmăriri se află altfel de intentii'

El a spus că a solicitat fonduri suplimentare şi caută în continuare soluţii împreună cu reprezentanţii ministerelor implicate.

Zeci de angajaţi ai Institutului C. C. Iliescu protestează pentru a doua zi consecutiv, după ce şi joi au întrerupt lucrul şi au ieşit în curtea unităţii medicale într-un protest spontan. Personalul medical este nemulţumit de regulamentul de sporuri aprobat de Guvern.

La această oră au loc negocieri la Ministerul Sănătăţii între reprezentanţii ministerului, inclusiv ministrul Sorina Pintea, ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu şi sindicatele din domeniu.

Guvernul a aprobat în urmă cu o săptămână regulamentul cadru al sporurilor acordate angajaţilor din sistemul sanitar, care stabileşte procente diferenţiate în funcţie de condiţiile fiecărui loc de muncă, în condiţiile în care Legea 153/2017 prevede un nivel maxim al sporurilor acordate în sistemul sanitar şi de asistenţă socială la 30% din suma salarilor de bază la nivelul ordonatorilor principali de credite. Ca urmare a deciziei Guvernului, acest nivel poate ajunge şi până la 85%.

Măsura este contestată de către sindicaliştii din sănătate, care spun că pragul de 30% pe ordonator principal de credite nu permite aplicarea unui Regulament de sporuri echitabil pentru toate categoriile de salariaţi din sistem, fapt care va duce la dezbinarea echipei medicale, că prevederi ale Legii 153/2017 discriminează, în continuare, o parte importantă a lucrătorilor din sistemul sanitar (biologi, biochimişti, farmacişti, moaşe, infirmieri, personal TESA) şi de asistenţă socială, că Legea 153/2017 în forma publicată de Ministerul Sănătăţii aduce inclusiv pierderi de venituri pentru unii angajaţi din domeniu şi că singurul argument invocat de guvernanţi pentru blocarea solicitărilor SANITAS este lipsa resursei financiare.

Citește și: Încă o lovitură pentru Marian Vanghelie, din partea judecătorilor

Sindicaliştii au anunţat că în 25 aprilie va fi organizat un miting la care sunt aşteptaţi cel puţin 20.000 de oameni, iar după acest miting va urma greva generală.

Marţi, câteva zeci de angajaţi ai Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Capitală şi medicii de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iaşi au protestat în curtea spitalelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.