Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi reforme în Arabia Saudită - Apar ministere pentru Turism, Sport și Investiții

Operation World
Arabia Saudita

Arabia Saudită a anunţat marţi înfiinţarea a trei noi ministere, dedicate Turismului, Sportului şi Investiţiilor, potrivit unor decrete semnate de regele Salman bin Abdulaziz care informează de asemenea cu privire la o remaniere ministerială, transmite AFP potrivit Agerpres.

Aceste sectoare erau conduse de instanţe publice pe care regele Salman le-a transformat în ministere, potrivit agenţiei oficiale saudite SPA.

Regatul ultraconservator încearcă să-şi schimbe imaginea şi să se deschidă spre lume datorită unor reforme economice, dar şi în sectoare precum divertismentul şi turismul.

Khalid al-Falih, fost ministru al Energiei înlocuit în septembrie de unul dintre fiii regelui Salman, reintră în guvern în funcţia de ministru al Investiţiilor.

Un alt ministru a fost înlocuit în urma remanierii de marţi: Turki al-Shabanah, însărcinat cu Informaţiile (mass-media) şi numit în urmă cu numai câteva luni.

Reformele în curs în Arabia Saudită sunt menite să pregătească cea mai mare economie arabă, foarte dependentă de exporturile de petrol, pentru o eră post-petrolieră. Ele au fost iniţiate de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman.

Riadul a decis în septembrie să elibereze vize turistice în această ţară până atunci deschisă doar oamenilor de afaceri şi pelerinilor musulmani care vizitează oraşele sfinte Mecca şi Medina.

Regatul Saudit, care va găzdui summitul G20 în noiembrie, mizează de asemenea pe sport pentru a străluci pe plan internaţional şi a găzduit mai multe competiţii de înalt nivel, printre care raliul Dakar-2020, în ianuarie.

Această remaniere intervine în condiţiile în care Riadul, primul exportator de ţiţei în lume, se confruntă cu dificultăţi în a finanţa ambiţiosul plan Vision 2030 al prinţului moştenitor.

Iar noul coronavirus, care face să se zdruncine pieţele financiare şi în speciale cele ale petrolului, ameninţă şi economia ţărilor din Golf, potrivit experţilor.

Arabia Saudită încearcă de asemenea să-şi amelioreze imaginea pe plan internaţional după uciderea, în 2018, a jurnalistului Jamal Khashoggi, asasinat ce a afectat imaginea prinţului moştenitor de 33 de ani care are mare putere de decizie în ţară.

ONG-urile denunţă în mod regulat represaliile ordonate de autorităţile saudite împotriva vocilor disidente, în special ale militantelor pentru drepturile femeilor aflate în prezent în detenţie pentru că au fost în contact cu organizaţii internaţionale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.