Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi reguli: ce restricții se propun pentru unii angajați; nemulțumirea firmelor crește

Radu Pop
News.ro
afaceri antreprenori contract angajat munca job

Noi reguli europene au fost puse la punct luni pentru lucrătorii din companii precum Uber, Bolt sau Glovo, acestea presupunând inclusiv restricții, ceea ce a stârnit nemulțumirea firmelor, informează Adevarul.ro.

Uniunea Europeană a modificat luni proiectele de reguli menite să ofere lucrătorilor din companiile online precum Uber (UBER.N) și Deliveroo (ROO.L) beneficii pentru angajați, înaintea negocierilor cu parlamentarii UE care doresc reguli mai cuprinzătoare.

Proiectul de reguli anunțat de executivul UE la sfârșitul anului 2021 ar fi o premieră globală și face parte dintr-o serie de legislații menite să asigure condiții de concurență echitabile între afacerile online și cele tradiționale.

În versiunea lor preliminară convenită luni, țările UE propun ca aceste companii să fie considerate angajatori dacă îndeplinesc trei din șapte criterii.

Criteriile sunt supravegherea performanței lucrătorilor prin mijloace electronice, restrângerea capacității acestora de a-și alege programul de lucru și restrângerea sarcinilor acestora, împiedicarea acestora să lucreze pentru terți, stabilirea unei limite superioare de salariu, stabilirea regulilor privind aspectul sau conduita lor și restricționarea capacitatea lor de a folosi subcontractanți sau înlocuitori.

Câte persoane sunt vizate

Executivul UE a declarat că regulile vor acoperi aproximativ 4,1 milioane din cei 28 de milioane de lucrători ai companiilor cu platforme online din Uniunea Europeană de 27 de țări.

Parlamentul European, care și-a propus propriile modificări în februarie, dorește ca regulile să includă o listă orientativă de criterii pentru a determina dacă un lucrător este angajat. Astfel de criterii ar include dacă lucrătorul a fost supus unui salariu fix, ore de lucru și timp de lucru definite și supraveghere de către angajator.

Țările UE au spus că lucrătorii ar trebui să fie informați cu privire la utilizarea algoritmilor utilizați în procesele de luare a deciziilor la locul de muncă atunci când aceste decizii îi privesc, în timp ce parlamentarii spun că deciziile importante nu ar trebui luate de sisteme automate.

Uber critică propunerea

„Așa cum au demonstrat multe țări din Europa, există modalități mai bune de a susține valorile sociale europene fără a elimina independența și flexibilitatea pe care majoritatea lucrătorilor platformei spun că le doresc”, a declarat vicepreședintele Uber Anabel Diaz Calderon într-un comunicat.

Delivery Platforms Europe, ai căror membri sunt Bolt (BOLT.BA), Deliveroo, Delivery Hero, Glovo, Uber și Wolt, a fost la fel de critică. „În timp ce textul aprobat astăzi aduce mai multă claritate decât propunerea inițială, el încă nu reușește să tragă o delimitare suficient de clară între angajare și muncă independentă și nu face nimic pentru a îmbunătăți situația persoanelor care desfășoară o activitate independentă cu adevărat”, se spune.

Statele membre, Parlamentul și Comisia vor analiza acum detaliile înainte ca proiectul să devină lege.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.