Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noile modificări ale Codului Silvic, criticate: Forestierii susţin că România e pe drumul greşit în combaterea tăierilor ilegale

12_guvernul-pregateste-un-nou-cod-silvic-ministrul-padurilor-si-apelor-ii-va-nemultumi-pe-cei-care-au-fost-partasi-la-furtul-lemnului-203144

Forestierii din Romania susţin că România e pe drumul greşit în combaterea tăierilor ilegale. În loc să implementeze măsuri, România doar suprareglementează. Comunitatea Forestierilor din România susţine că aceste măsuri nu ne vor feri de procedura de infrigement deschisă de Comisia Europeană, anunță MEDIAFAX.

O nouă modificare a Codului Silvic crează nemulţumiri printre forestieri. România are legi destule, dar are probleme în a le implementa. Ministerul Mediului spune ca setul de măsuri cuprinde şi o serie de înăspriri ale sancţiunilor, precum confiscarea mijloacelor utilizate în comiterea acestor infracţiuni, inclusiv a vehiculelor folosite în săvârşirea faptei.

Citește și: Olguța Vasilescu, palmă pentru ministrul Muncii, Violeta Alexandru: Nu a făcut ceea ce are în prerogative

Dar astfel riscăm să blocăm activităţi economice. Controlul trebuie orientat către prima punere pe piaţă a masei lemnoase, iar statul trebuie să îşi asume eficientizarea activităţii propriilor structuri de control. Mai mult, Comunitatea Forestierilor din România susţine că aceste măsuri nu ne vor feri de procedura de infrigement deschisă de Comisia Europeană pentru România, pe domeniul pădurilor.

Noua modificare a Codului Silvic trebuie să ajungă la vot final în Parlament

„Legislaţia a devenit inaplicabilă. Dacă se modifică Codul Silvic şi orice transport fără documente este considerat infracţiune, inclusiv cofrajele de la construcţii trebuie să le transporte cu documente cu regim special. Dacă nu fac asta, riscă să li se confişte o maşină de transport de zeci de mii de euro sau sute de mii de euro. Să aplicăm acel regulament european care înseamnă control la prima punere pe piaţă a masei lemnoase, deci de la pădure până în primul depozit. Europa nu ne cere să urmărim lemnul în cherestea, în bricheţi, în tocătură. Statul ar trebui să înţeleagă ce ne cere Europa şi ar trebui să implementeze măsurile reale. Europa nu ne cere legislaţie. Legislaţie, noi tot modificăm Codul Silvic. În România este nevoie pur şi simplu să implementăm măsurile reale şi care să fie eficiente. Ceea ce se întâmplă acum nu este decât un populism.”, a spus Cătălin Tobescu, Comunitatea Forestierilor din România.

Citește și: Reacția procurorului general privind decizia din dosarul 10 August: ‘Rolul nostru este să administrăm probele conform legii’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.