Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nord-coreeni pregătesc o mare paradă militară prezentând cele mai recente rachete balistice ale ţării, în ciuda temerilor legate de coronavirus

sărbătoare Coreea de Nord

Nord-coreeni purtând măşti medicale s-au adunat în capitala Phenian, a informat presa de stat în această săptămână, înaintea a ceea ce se aşteaptă să fie sâmbătă o mare paradă militară, prezentând probabil cele mai recente rachete balistice ale ţării, relatează vineri Reuters din Seul, potrivit Agerpres.

Sărbătoarea marchează 75 de ani de la fondarea Partidului Muncitoresc Coreean, iar evenimentele includ expoziţii de artă şi industriale, un spectacol de lumină, vizite la monumente şi ceremonii pentru a marca finalizarea proiectelor de construcţie.

Oficiali din Coreea de Sud şi Statele Unite afirmă că Coreea de Nord ar putea folosi parada pentru a arăta o nouă rachetă balistică intercontinentală (ICBM).

"Există posibilitatea de a fi dezvăluite noi arme strategice de către Coreea de Nord, cum ar fi noi rachete balistice intercontinentale sau rachete balistice lansate de submarine, pentru a atrage atenţia într-un moment în care realizările sale economice au fost lente", a declarat joi Ministerul Unificării din Sud, care se ocupă de relaţiile cu Nordul.

Citește și: Lovitură de teatru! Nu Mihail Neamțu este propunerea PMP pentru funcția de viceprimar al Capitalei

Ministrul unificării, Lee In-young, le-a declarat parlamentarilor că afişarea unei noi rachete ar putea fi o "demonstraţie de forţă de intensitate redusă" înainte de alegerile prezidenţiale din SUA, fiind mai puţin provocatoare decât o lansare sau un test nuclear.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un nu a mai afişat ICBM-uri la o paradă de când l-a întâlnit pentru prima oară pe preşedintele american Donald Trump în 2018, dar discuţiile lor s-au oprit şi Phenianul a semnalat creşterea nerăbdării faţă de Washington.

"Prezentarea de noi ICBM ar semnala că Coreea de Nord a trecut de la această strategie şi ar putea indica faptul că Coreea de Nord va relua testarea rachetelor pe termen lung", a declarat Jeffrey Lewis, cercetător de rachete la Centrul american James Martin pentru studii de neproliferare.

Presa de stat a arătat fotografii cu mari mulţimi de delegaţi şi alţi vizitatori purtând mască pe măsură ce soseau pentru sărbătorire.

Coreea de Nord nu a raportat niciun caz confirmat de coronavirus, dar guvernul a impus controale stricte la frontiere şi măsuri de carantină, în timp ce analiştii afirmă că un focar ar putea fi devastator pentru ţara izolată economic şi politic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.