Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nord-coreenii TUNĂ și FULGERĂ: americanii au 'metode de gangsteri' și intenții 'malefice', după ce au cerut dezarmarea Coreei de Nord

AP
Kim Trump
Media oficiale nord-coreene au atacat marţi SUA pentru dorinţa lor "malefică" de a menţine sancţiunile împotriva Phenianului, acuzându-l pe preşedintele Donald Trump că împiedică relaţiile intercoreene să progreseze, relatează AFP, informează Agerpres.

Aceste comentarii ameninţă să tulbure negocierile între Washington şi Phenian, în special în ceea ce priveşte desfăşurarea unui al doilea summit între Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un. 

Cu prilejul primului summit din luna iunie de la Singapore, Kim Jong Un a reiterat un angajament nord-coreean în favoarea denuclearizării peninsulei. Însă SUA militează pentru menţinerea sancţiunilor atât timp cât Phenianul nu va efectua "denuclearizarea finală şi pe deplin verificată". 

Washingtonul "joacă un joc dublu", se poate citi într-un editorial de aproape 1.700 de cuvinte publicat de agenţia KCNA şi ameninţă "să distrugă" oportunitatea diplomatică între cele două ţări. "SUA (...) răspund la bună credinţă prin rău", se mai menţionează în text. 

Articolul este publicat la câteva zile după o nouă vizită la Phenian a secretarului de stat american Mike Pompeo, care a explicat că a avut discuţii "productive" privind denuclearizarea cu liderul nord-coreean. Cu prilejul unei precedente vizite în Coreea de Nord, în luna iulie, Pompeo a vorbit deja despre "progrese".

Citește și: Donald Trump dă un pas înapoi și recunoaște: Cred că ceva se întâmplă

Ceea ce nu a împiedicat Phenianul să condamne la câteva ore după plecarea sa "metodele de gangsteri" ale americanilor, acuzaţi că cer dezarmarea unilaterală a Coreei de Nord fără a face concesii. 

Această declaraţie a aruncat îndoieli asupra perspectivelor de progres în dosarul nuclear, însă articolul de marţi merge şi mai departe, criticându-l implicit pe Donald Trump, care este cunoscut pentru că acordă o mare importanţă relaţiilor personale. 

Fără a-l numi pe preşedintele american, editorialul face referire la comentariile sale recente potrivit cărora Seulul nu îşi va ridica propriile sancţiuni împotriva Coreei de Nord fără acordul Washingtonului.

Citește și: Ioan Clămparu a AJUNS la LIMITĂ - Interlopul a dat în judecată Penitenciarul Aiud

"Chiar Casa Albă a pronunţat cuvinte ameninţătoare (...) ceea ce îi înfurie nu numai pe sud-coreeni, ci pe toţi ceilalţi coreeni", scrie KCNA. 

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, care s-a întâlnit cu liderul nord-coreean de trei ori în acest an, este principalul arhitect al încălzirii spectaculoase a relaţiilor în curs. El a promis să continue să aplice sancţiunile ONU, dar a convenit cu Phenianul asupra unui anumit număr de proiecte economice comune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.