Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nord-estul Siriei nu mai este protejat de americani - Previziunile despre resurgenţa Statului Islamic în zonă

SANA
lupte Siria Damasc

SUA şi-au încheiat retragerea militară din nord-estul Siriei, menţinând un număr de circa 600 de militari în restul ţării după repoziţionarea şi reducerea efectivelor, a declarat ministrul apărării, Mark Esper, într-un interviu acordat agenţiei Reuters după summitul NATO de la Londra, potrivit AGERPRES.

Declaraţiile lui Esper ar putea semnala sfârşitul unei perioade de turbulenţe şi incertitudini în privinţa prezenţei militare americane în Siria după ordinul iniţial de retragere anunţat de preşedintele Donald Trump în octombrie.

De atunci, numărul efectivelor americane în Siria s-a redus cu circa 40% de la aproximativ 1.000.

Esper a subliniat că dispune de o marjă de manevră de a suplimenta sau reduce cu un mic număr forţele din Siria, în funcţie de necesităţi, dar că nivelul efectivelor va rămâne în jurul a 600 în viitorul previzibil.

Pe de altă parte, Mark Esper nu a exclus posibilitatea ca SUA să-şi reducă şi mai mult prezenţa militară în Siria dacă aliaţii europeni vor contribui la misiunea în această ţară.

'Coaliţia discută mult din nou. Am putea vedea cum unii aliaţi se oferă să trimită trupe', a afirmat Esper, fără a sugera că o nouă contribuţie este iminentă.

'Dacă o ţară aliată, o ţară NATO, ar decide să ne dea 50 de oameni, aş putea să retrag 50 de oameni', a explicat el.

Armata SUA afirmă că se concentrează pe prevenirea resurgenţei Statului Islamic în Siria, iar luna trecută a întreprins o operaţiune care s-a soldat cu moartea liderului grupării, Abu Bakr al-Baghdadi.

Cu prilejul summitului de la Londra, preşedintele Trump a declarat că vrea ca forţele americane rămase în Siria să asigure că rezervele de petrol nu vor cădea din nou în mâinile grupării jihadiste.

'Noi am păstrat petrolul. Iar petrolul este ceea ce a alimentat ISIS', a spus Trump, folosind unul din acronimele Statului Islamic.

În ce priveşte decizia Turciei de a achiziţiona sistemul antirachetă rusesc S-400, Mark Esper a afirmat că Ankara nu şi-a schimbat poziţia în urma întrevederii avute la Londra de Trump cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan. 'Nu există o schimbare în această privinţă', a spus ministrul apărării pentru Reuters.

Cu toate acestea, în urma presiunilor unor aliaţi din NATO, inclusiv ale SUA, Erdogan a renunţat la ameninţarea de a bloca planurile de apărare pentru statele baltice şi Polonia dacă Alianţa nu îi declară terorişti pe luptătorii kurzi.

'Cred că este un pas înainte pozitiv', a spus Mark Esper despre modificarea poziţiei Ankarei. Turcii 'au fost o parte valoroasă a NATO timp de decenii, chiar de la început. Aşa că trebuie să-i ţinem în interiorul' Alianţei, a adăugat responsabilul american.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.