Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nord Literar - 251

CJ Maramureș
Nord Literar

Proaspăt ieșit de la tipar, numărul 251 al revistei de cultură „Nord Literar” își așteaptă cititorii cu douăzeci de pagini, cuprinzând critică, proză, poezie, dezbatere și recenzii pentru gustul iubitorilor de lectură.

Cu franchețea-i și cu eleganța-i bine cunoscute, Irina Petraș se autodefinește „nu doar cu un ochi din afară, ci cu martori” în „Eu, criticul”. Un text fermecător, care captivează atenția cititorului. Ion Papuc conturează portretul unui ardelean autentic, Liviu Petrina.

„Lumi de ficțiune, lumi de realitate” este volumul Ruxandrei Cesereanu asupra căruia se oprește Gheorghe Glodeanu în cronica sa.

Despre un alt volum al Ruxandrei Cesereanu, „Biblioteca stranie”, scrie Ana Olos la rubrica „Interpretări”.

Patru decenii de rostire a adunat autorul ieșean Daniel Corbu în antologia sa „Spre Fericitul Nicăieri”, despre care criticul Delia Muntean spune că se „expune” cititorului cu sinceritate.

Volumul poetei și traducătoarei Lucia Ileana Pop „Scântei din umbre” este analizat critic de Daniela Sitar-Tăut.

Rubrica „Orfeu” îl are ca invitat pe poetul Eugen Barz. Pagina sa de poezie cuprinde și parodia lui Lucian Perța.

La rubrica „Avalon”, Ovidiu Pecican publică partea a treia a eseului „Întâlniri cu candide”, având ca subiect zbaterile lui I.D. Sârbu pentru a-și vedea operele publicate.

„Mai este cartea un adăpost”? se întreabă Dana Buzura-Gagniuc, provocând o dezbatere pe tema destinului cărții scrise și al lecturii în general.

În acest număr, Gheorghe Pârja conturează portretele a doi poeți: Gheorghe Pituț, căruia îi aparține și „Poemul lunii”, și Eugen Barz, iar Constantin Cubleșan, pe cel al lui Dan Rotaru, poetul „din pana căruia izvodesc, la nesfârșire, sonete”.

„N. Manolescu a avut menirea de a fi însoțit, în drumul lor spre afirmare, mai toate generațiile ivite în câmpul literar după 1960”, afirmă Mircea Popa în textul dedicat memoriei lui Nicolae Manolescu.

În textul „Clipe cu Nicolae Breban”, Terezia Filip evocă o întâlnire cu academicianul maramureșean.

În eseul „La răscrucea culturilor”, Dana Oprică ne propune interpretări și note pe marginea volumului multilingv „Rugându-mă la un Dumnezeu emigrant”.

Raluca Hășmășan aduce pe tapet volumul „Panorama literaturii române” a lui Basil Munteanu, un scriitor dintre cei care „au făcut enorm pentru receptarea literaturii române în lume”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.