DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Normele metodologice de aplicare a Legii-cadru a descentralizării,modificate şi completate de Guvern

dialogcivic.gov.ro
guvern sigla

Guvernul a aprobat astăzi, la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii-cadru a descentralizării. Este vorba despre Legea nr.195/2006, care reglementează principiile generale, regulile procesului de descentralizare, competenţele autorităţilor administraţiei publice locale, precum şi capacitatea administrativă şi cadrul instituţional pentru desfăşurarea procesului de descentralizare administrativă şi financiară.

Actul normativ prevede că grupurile de lucru pentru descentralizarea competențelor, care vor avea caracter permanent, va trebui să elaboreze analizele de impact, indicatorii de monitorizare și evaluare a standardelor de calitate și a standardelor de cost, precum şi criteriile, indicatorii cantitativi și calitativi, mecanismele de coordonare metodologică, de monitorizare și verificare privind organizarea fazelor-pilot.

Fazele-pilot vor fi realizate în baza unei metodologii-cadru numai atunci când competențele sunt exercitate direct de către ministere sau alte organe de specialitate la nivel central, fără ca acestea să fie exercitate prin structuri deconcentrate.

Pentru a veni în sprijinul ministerelor și al altor organe de specialitate ale administrației publice centrale care deja au descentralizat competențe și consideră necesar să îmbunătățească modul de exercitare a acestora, structura Strategiei pentru îmbunătăţirea modului de exercitare a competenţelor descentralizate va fi reglementată astfel încât să fie clar evidenţiate priorităţile, politicile, cadrul juridic existent, situația existentă, concluziile rapoartelor de monitorizare și evaluare cu privire la modul de exercitare a competențelor descentralizate, problemele identificate, impactul standardizării din perspectiva standardelor de calitate și cost aplicate, analiza diagnostic a problemelor identificate, obiectivele și direcțiile de acțiune, rezultatele așteptate, indicatorii cantitativi și calitativi, termenele şi responsabilii. Totodată, actul normativ reglementează conținutul raportului de evaluare privind derularea unei faze–pilot, precum şi structura analizei de impact în cadrul procesului de descentralizare la nivel sectorial. Aceste modificări au fost necesare întrucât, până în prezent, au fost relevate o serie de aspecte neclare privind etapele procesului de descentralizare sau cu privire la conținutul și la rolul analizelor de impact, situații generate de o reglementare insuficientă în materia descentralizării competențelor. Astfel, se preconizează că aceste schimbări vor conduce la o mai bună coordonare a activităţilor specialiştilor din ministerele care vor iniţia procesul de descentralizare a competenţelor, conform unui comunicat de presă.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.