Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Norvegia recunoaște: Este prea devreme pentru a spune dacă vaccinul de la AstraZeneca provoacă probleme sanguine

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam astrazeneca

Autorităţile sanitare din Norvegia afirmă că este prea devreme pentru a spune dacă există o legătură între vaccinul de la AstraZeneca şi cele trei cazuri de hemoragie, cheaguri de sânge şi trombocitopenie raportate în această ţară, transmite Reuters.

Norvegia a oprit săptămâna trecută administrarea vaccinului, după o decizie similară luată de Danemarca, pe fondul raportării unor 'simptome neobişnuite' care au necesitat spitalizarea a trei cadre medicale vaccinate cu acest ser. Una dintre ele a decedat între timp, scrie agerpres.ro.

Citește și: Dr. Virgil Păunescu, cel care a descoperit un vaccin anti-Covid, face un ultim apel către Guvern: ‘Măcar acum, în al 12-lea ceas’

'Pe baza informaţiilor pe care le avem acum, nu ştim dacă există o legătură între problemele severe raportate şi vaccinul de la AstraZeneca', a afirmat Camilla Stoltenberg, şefa Institutului norvegian de sănătate publică (FHI), într-o conferinţă de presă.

FHI analizează numărul de astfel de cazuri în populaţia vaccinată şi în cea nevaccinată, pentru a face comparaţii.

Citește și: Tudor Ciohodaru face scut în jurul Flaviei Groșan: Nu aș exclude niciodată o soluție terapeutică

De asemenea, autorităţile aşteaptă rezultatele investigaţiei Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) înainte de a decide dacă vor relua sau nu inoculările cu vaccinul de la AstraZeneca.

Independent de rezultatelor investigaţiilor din Norvegia şi Europa cu privire la posibile reacţii adverse, FHI analizează dacă să continue utilizarea acestui vaccin în programul său naţional, date fiind întârzierile în livrări, a mai spus Camilla Stoltenberg.

Citește și: EXCLUSIV În vreme ce Lucian Bode se plânge de deficit de personal, MAI blochează polițiștii să rămână în Sistem! Dumitru Coarnă acuză!

În plus, 'prioritatea este să avem un proces clar şi organizat pentru a evalua posibile efecte secundare astfel încât populaţia şi personalul medical să cunoască ceea ce se ştie şi ceea ce este evaluat', a menţionat ea, precizând că 'trebuie să ne păstrăm încrederea în vaccinuri'.

Norvegia a utilizat în campania de imunizare vaccinurile de la Pfizer/BioNTech şi Moderna, alături de cel de la AstraZeneca, până la suspendarea administrării acestuia.

Citește și: Ieșire a consilierului lui Mugur Isărescu: Revolut Bank nu are autorizație BNR! E suficientă cea de la Banca Centrală Europeană

Până miercuri, din cei 5,4 milioane de locuitori au fost vaccinaţi cu o primă doză 451.000 şi aproape 258.000 au primit şi doza de rapel, conform datelor FHI.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.