Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Norwich arde și ambasadorul este optimist

magazin romanesc norwich

În urma incidentului de la Norwich, unde un magazin românesc a fost incendiat, ambasadorul României la Londra a declarat că speră ca incidentul să rămână singular după care și-a exprimat părerile despre societatea britanică:

„A fost impresionantă solidaritatea comunității din Norwich, care s-a mobilizat și a strâns o sumă considerabilă de bani pentru cei care au avut de suferit în urma acestui atac. Această solidaritate arată că societatea britanică are anticorpii necesari împotriva extremismului și xenofobiei”.

Mi se pare normal să aprecieze solidaritatea comunității din Norwich, dar cu a doua parte a citatului am probleme. Din punct de vedere logic, afirmația este extrem de hazardată. Referirea la anticorpi sugerează că este o formă de infecție, a venit cineva cu un camion de ură și s-a vărsat peste tot. În fapt este exact invers. Manifestările au dovedit că extremismul este o problemă internă societății britanice, aflată o vreme în remisie, dar care a revenit acut zilele acestea. Toți acei incendiatori, hărțuitori pe stradă și alții sunt cât se poate de britanici și și-au cultivat ura de ani de zile, poate decenii, fără ca restul societății să detecteze că există o problemă. Au citit același tabloide ca cetățenii respectabili, s-au hrănit cu aceleași idei pe care le promovează conservatorii respectabili, au avut aceleași frustrări pe care le au clasele muncitoare care nu își mai găsesc loc de muncă.

Citiți și: Cine este discriminat în Marea Britanie după referendum?

A doua problemă este politică. Atunci când niște cerșetori sunt găsiți în Londra, aceștia, zice ambasadorul, nu ne fac cinste. Nu societății românești (asta s-ar putea eventual susține) ci nouă tuturor, mie și dumneavoastră, de parcă noi toți am cerși.

Dacă un magazin din Norwich ia foc nu numai că nu este vina cetățenilor de acolo (corect) dar până și societatea, adică ansamblul de oameni și instituții sunt curate și solide.

Citiți și: Hater de România. Ce prostii au spus autoritățile române după Brexit

Poate că nu am fost destul de clar în acest articol, poate nu am insistat pe diferența dintre cetățeni și societatea în ansamblu. Așa că, dați-mi voie să revin. Nu românii din Londra sunt de vină pentru valul de xenofobie, nu România nu este de vină, nu britanicii "pe persoane fizice" sunt de vină, dar Marea Britanie are o problemă.

Ori, rolul ambasadorului era tocmai să semnaleze extrem de discret această problemă. Dacă zicem că totul e bine, atunci înseamnă că nu cerem nimănui să facă nimic.

Începe să nu îmi fie clar al cui ambasador este Dan Mihalache.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.