Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nou avertisment al specialiştilor în securitate cibernetică: 'Mesajele de la curieri sau site-uri de online shopping sunt ceva obişnuit'

alerta cibernetica

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a transmis, joi, un nou avertisment cu privire la fraude cunoscute ca “SMishing”, pe care le pot derula atacatorii cibernetici, folosindu-se de mesaje care par a proveni de la firme de curierat sau de shopping online, relatează News.ro.

”Mesajele de la curieri sau site-uri de online shopping sunt ceva obişnuit şi mulţi dintre noi le primim frecvent. Atacatorii cibernetici se pot, însă, folosi de această obişnuinţă a noastră pentru a derula fraude cunoscute ca “SMishing”. Astăzi vă supunem atenţiei trei exemple recente raportate de utilizatori”, a transmis, joi, DNSC.

Specialiştii n securitate cibernetică explică faptul că SMishing-ul este o formă de tentativă de fraudă similară cu phishing-ul, dar care se realizează prin intermediul mesajelor text (SMS).

Cum funcţionează smishing-ul:

Mesaje text frauduloase: Infractorii trimit mesaje text care par să provină de la o sursă de încredere, cum ar fi banca dumneavoastră, serviciu online sau o companie de livrare.

Linkuri de phishing: Mesajele text pot conţine un link care, odată ce este apăsat, direcţionează victima către un site web fals. Vorbim despre un site-clonă care poate arăta asemănător cu site-ul legitim al companiei în numele căruia pare a fi trimis mesajul (ex: eMAG), dar are denumire diferită şi este controlat de atacatori.

Informaţii personale: Site-ul web fals este conceput pentru a părea real şi pentru a solicita informaţii personale, cum ar fi parole, date de card sau date de autentificare.

Specialiştii transmit şi o serie de recomandări pentru ca utilizatorii să se protejeze de smishing:

  • Nu faceţi clic pe linkuri din mesaje text de la surse necunoscute.
  • Verificaţi adresa URL a site-ului web înainte de a introduce orice informaţii personale.
  • Nu furnizaţi niciodată informaţii personale prin SMS.
  • Instalaţi un software antivirus pe dispozitivul dumneavoastră.
  • Fiţi atenţi la mesajele text care vă solicită să acţionaţi imediat sau să furnizaţi date de urgenţă
  • De asemenea, aceştia transmit recomandări pentru cei care au fost victima unui atac de smishing:
  • Contactaţi imediat banca dumneavoastră, în cazul în care aţi furnizat date de card sau date de autentificare la contul dvs.
  • Schimbaţi parolele pentru acele conturile online ale căror date le-aţi furnizat după accesarea unor astfel de link-uri înşelătoare şi activaţi autentificarea în doi paşi (2FA)
  • Raportaţi incidentul autorităţilor (telefon 1911)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.