Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nou scandal la vârful Ministerului de Interne

Inquam Photos / Octav Ganea
MAI ministerul afacerilor interne Inquam Photos

stiripesurse.ro vă prezintă principalele teme ale zilei din presa de mâine:

National:

Uite ca nu se termina bine un scandal la varful Ministerului de Interne si deja debuteaza altul. Cu toate ca, intr-adevar, in ultima vreme conducerea MAI nu a mai incercat sa ascunda gunoiul sub presul secretizarii, ci a permis si incurajat anchetele interne care sa lamureasca definitiv suspiciunile si acuzele existente la adresa unor importanti factori de decizie, inclusiv sefi ai unor structuri din subordine.
Iar de ceva timp un nou scandal ameninta sa incendieze ministerul, “focul” fiind de aceasta data pus in urma comasarii mai multor informatii incendiare privind practicile de-a dreptul halucinante ale unor sefi de structuri. Si situatia este cu atat mai socanta cu cat, dupa cum sustin sursele noastre, informatiile care se afla de multa vreme la dispozitia structurilor informative si a superiorilor celor implicati ar fi fost puse cap la cap de-abia dupa mediatizatul “incident Boureanu”. Cand, o data cu declansarea unei anchete interne privind situatia de la Rutiera, s-ar fi descoperit nu doar faptul ca exista mai multe plangeri ale unor cetateni, dar si date concrete privind existenta anumitor “fratii ale pulanelor”. Care nu s-ar fi sinchisit prea mult pana acum de eventualele mustrari ale sefilor, intrucat pur si simplu le achitau acestora diverse plati personale. Iar dupa cum subliniaza rapoartele informative pur si simplu incendiare, unul dintre sefi ar organiza lunar, in biroul sau, un fel de tombola, asezand pe masa diverse facturi pe care le are de achitat, de la cele pentru plata energiei electrice sau cablului TV si pana la rata bancara.
Iar subordonatii, pentru a se mentine la randul lor pe functiile de executie si conducere detinute se conformeaza si trag, cu ochii inchisi, cate un plic, urmand a achita “taxa de smecherie” si a baga mana in buzunar dupa cum le-a fost norocul.
Si uite cum se construieste un adevarat sistem piramidal de “contributie paralela”, care macina de atata vreme Ministerul de Interne… (Mai multe detalii AICI)

Digi24:

România trebuie să caute să prelungească viaţa activă a persoanelor de vârsta a treia pentru a face faţă îmbătrânirii rapide a populaţiei şi, astfel, pentru menţinerea viabilităţii sistemului de pensii, propune compania de consultanță PwC.
„Pentru România, o ţară care înregistrează o îmbătrânire accelerată a populaţiei, identificarea modalităţilor de a menţine pentru o perioadă mai lungă de timp în viaţa activă profesional persoanele vârstnice va deveni un factor crucial pentru păstrarea viabilităţii sistemului public de pensii. Trebuie să fim mai inovativi în privinţa modului în care concepem politicile sociale şi economice pentru a veni în întâmpinarea nevoilor muncitorilor vârstnici şi pentru a încuraja angajatorii să ofere posibilitatea de muncă flexibilă şi opţiuni de pensionare parţială", a scris  într-un comunicat, Ionuţ Simion, Country Managing Partner, PwC România.
Țările membre ale OCDE ar putea înregistra o creştere de aproximativ 2.000 de miliarde de dolari a produsului intern brut (PIB), pe termen lung, dacă rata de ocupare a forței de muncă pentru persoanele cu vârsta de peste 55 de ani ar fi egală cu cea a Suediei, cea mai performantă țară din UE în această privinţă, potrivit unui studiu al economiştilor PwC.
Indicele „Golden Age" calculat de PwC reprezintă o medie ponderată a unei serii de indicatori – printre care ocuparea forței de muncă, veniturile și participarea în programe de formare - care reflectă impactul pe piața forței de muncă al angajaților cu vârste de peste 55 de ani în 34 de țări OCDE. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

În 2013, dintr-o populaţie de circa 200.000 de copii care ar fi trebuit să fie în clasa a VIII-a, numai 123.000 au promovat examenul de evaluare naţională în prima fază, iar restul nu au trecut acest prag din diverse motive (fie nu erau înscrişi la şcoală, fie nu s-au prezentat la examen, fie nu l-au promovat).
Patru ani mai târziu, adică anul acesta, ei sunt absolvenţi ai ciclului liceal, iar dacă se păstrează aceeaşi rată de promovare a examenului de baca­laureat de anul trecut (de 66%), rezultă că numai 84.000 vor fi absolvenţi de bacalaureat.
Prin urmare, peste 100.000 de copii dintr-o generaţie de 200.000 nu reuşesc să treacă fie de examenul de la finalul clasei a VIII-a, fie de bacalaureatul din clasa a XII-a, potrivit calculelor ZF.
„Ne-am uitat şi noi pe cifre, inclusiv pe cele de la evaluarea naţională din acest an. Am observat că, în ciuda unui procent care indică o rată de promovare mare (de 76,9% anul acesta, adică 108.000 de copii – n.red.), dacă ne uităm la cohorta copiilor de clasa a VIII-a care ar trebui să dea examenul de evaluare naţională, ne dăm seama că avem mulţi copii care nu se înscriu la evaluare şi nu apar în statistici“, a spus Ligia Deca, consilier de stat în Departamentul Edu­caţie şi Cercetare din cadrul Admi­nistraţiei Prezidenţiale. Ea a mai spus că în cadrul proiectului naţional „Ro­mânia educată” (iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis) există şapte grupuri de lucru, iar unul dintre acestea se referă la partea de echitate în rândul copiilor, atât în ceea ce priveşte acce­sibilitatea la educaţie, cât şi în ceea ce priveşte redu­cerea fenomenului de analfabetism func­ţional.  (Mai multe detalii AICI)

RFI:

În Franţa s-a exprimat, marţi 4 iunie, la Paris în faţa Parlamentului primul ministru Edouard Philippe, după ce luni preşedintele Emmanuel Macron a rostit un discurs solemn la Versailles. Două discursuri complementare, cel al preşedintelui fiind destinat să prezinte un tabloul general al reformelor, cel al primului ministru fiind axat pe detalii, metodă şi angajamente precise.
Aş spune de la bun început că Edouard Philippe nu a fost în nici un fel eclipsat de discursul prezidenţial de ieri, şi nici "redus la neant" cum spunea Jean-Luc Mélenchon, liderul radicalilor de dreapta. Din surse de la reşedinţa primului ministru s-a aflat de altfel că premierul a lucrat mult la redactarea discursului său de politică generală, cu mare seriozitate. Personal am remarcat faptul că măsurile anunţate de el şi enunţarea unor principii au fost aplaudate des şi uneori îndelung.
El a început însă citînd o frază din Simone Veil, omagiind în acelaşi timp memoria acestei femei decedată pe 30 iunie, personalitate politică dinamică şi unanim respectată, de numele căreia se leagă multe reforme, printre altele recunoaşterea dreptului la avort în Franţa: "In ciuda unui destin dificil, eu sunt şi rămîn optimistă. Viaţa m-a învăţat că, în timp, progresul se impune întotdeauna. Procesul este lung şi lent, dar în pînă la urmă cred în el".
Primul ministru francez a dat evident de înţeles că şi el crede în forţa progresului. In consecinţă Edouard Philippe a anunţat măsuri legate de economie, de apărare, de securitate, de imigraţie, de sănătate, de justiţie, de învăţămînt, de ecologie, de agricultură, de cultură, de rolul Franţei în Europa şi în lume.
El a mai vorbit despre laicitate şi despre lupta împotriva terorismului, despre starea de urgenţă care nu poate fi permanentă, despre faptul că viitorul trebuie abordat "cu curaj", despre nevoia de încredere.
In materie de detalii, ele sunt abundente, cum ar fi noua "strategie naţională privind sănătatea" (în contextul căreia pachetul de ţigări va fi scumpit la zece euro, pentru descurajarea tabagismului). In luna septembrie ministrul sănătăţii urmează să propună un proiect concret în vederea unei mai bune prezenţe a medicilor pe teritoriul naţional.
La capitolul educaţie şi învăţămînt, premierul a evocat "şocul demografic" pozitiv care se anunţă la orizont. 40 000 de studenţi suplimentari caută în fiecare an locuri în universităţi şi filiere profesionale. De unde o nouă strategie pentru ca aceşti tineri să aibă acces la educaţie. Si educaţia civică este însă un obiectiv, şi o reflecţie urmează să fie lansată în vederea instituirii unui nou serviciu militar naţional. (Mai multe detalii AICI)

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.