Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nou studiu: Anumite proteine pot prezice apariția demenței cu 10 ani înainte de simptome

dementa

Un studiu realizat pe mostre de sânge congelat a dus la descoperirea unei serii de proteine care pot preconiza apariţia unor forme de demenţă cu peste 10 ani înainte de diagnosticarea acestei maladii, conform unui anunţ făcut luni de cercetători din Marea Britanie şi China, transmite Reuters.

Studiul, publicat în jurnalul Nature Aging, face parte dintr-un program de cercetare mai amplu la care participă mai multe echipe de oameni de ştiinţă, cu obiectivul de a identifica persoanele care se confruntă cu un risc crescut de a suferi de demenţă, folosind o simplă analiză de sânge, potrivit Agerpres.

În prezent, scanările cerebrale pot detecta niveluri anormale ale unei proteine denumită beta-amiloid cu mai mulţi ani înainte de apariţia simptomelor maladiei Alzheimer, însă aceste examene cerebrale sunt costisitoare şi de multe ori nu sunt acoperite de asigurări.

"Pornind de la acest studiu, pare plauzibilă dezvoltarea unor teste de sânge care să poată indica riscul de apariţie a demenţei într-un interval de timp de 10 ani", a declarat Dr. Suzanne Schindler, cercetătoare specializată în maladia Alzheimer de la Universitatea Washington din St. Louis, care nu a participat la studiu.

Unul dintre autorii acestei cercetări, Jian-Feng Feng de la Universitatea Fudan din Shanghai, susţine că astfel de teste de sânge sunt de importanţă maximă pentru ţările cu populaţii îmbătrânite, aşa cum este China, şi a precizat că participă la negocieri pentru dezvoltarea comercială a unor astfel de teste.

În cadrul studiului, cercetători de la Universitatea din Warwick (Marea Britanie) şi de la Universitatea Fudan, au analizat 52.645 de mostre de sânge congelate ce au fost colectate între anii 2006 şi 2010 de la persoane care nu erau diagnosticate cu demenţă în momentul recoltării sângelui.

Dintre acestea, 1.417 s-au îmbolnăvit de maladia Alzheimer, de demenţă vasculară sau de alte tipuri de demenţă. Cercetătorii au căutat semnături proteice comune acestui grup de indivizi şi au indentificat 1.463 de proteine asociate cu demenţa, pe care apoi le-au clasificat în funcţie de probabilitatea ca fiecare dintre ele să preconizeze instalarea bolii.

Ei au ajuns la concluzia că persoanele care au în sânge niveluri mai mari ale proteinelor GFAP, NEFL, GDF15 şi LTBP2 se confruntă cu un risc mai ridicat de a suferi de maladia Alzheimer, de demenţă vasculară sau de demenţă din alte cauze. Persoanele cu niveluri ridicate ale proteinei GFAP se confruntă cu un risc de 2,32 de ori mai mare de a se îmbolnăvi de demenţă, fiind confirmate astfel rezultatele unor studii mai mici care indicau de asemenea contribuţia avută de această proteină.

Deocamdată acest studiu nu a fost verificat de surse independente, conform Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.