Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noua doctrină navală a Rusiei. Discursul lui Vladimir Putin în fosta capitală imperială Sankt Petersburg (video)

YouTube
Vladimir Putin

Preşedintele Vladimir Putin a semnat duminică o nouă doctrină navală ce prezintă Statele Unite ca principal rival al Rusiei şi stabileşte ambiţiile maritime globale ale Rusiei pentru zone cruciale precum Arctica şi în Marea Neagră, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Exprimându-se de Ziua Flotei Militare ruse în fosta capitală imperială Sankt Petersburg, fondată de ţarul Petru cel Mare, Putin l-a lăudat pe Petru pentru că a făcut din Rusia o mare putere maritimă şi a crescut poziţia globală a statului rus.

După ce a inspectat marina, Putin a ţinut un scurt discurs în care a promis livrarea a ceea ce el a prezentat drept rachete de croazieră hipersonice unice Zircon, avertizând că Rusia are puterea militară de a învinge orice potenţial agresor.

Cu puţin timp înainte de discurs, el a semnat o nouă doctrină navală de 55 de pagini, care stabileşte obiectivele strategice generale ale marinei ruse, inclusiv ambiţiile sale de "mare putere maritimă" care se extind asupra întregii lumi.

Principala ameninţare la adresa Rusiei, spune doctrina, este "politica strategică a Statelor Unite de a domina oceanele lumii" şi apropierea alianţei militare NATO de graniţele Rusiei.

Rusia îşi poate folosi forţa militară în mod corespunzător situaţiei în oceanele lumii când alte puteri "soft", precum instrumente diplomatice şi economice, vor fi epuizate, declară doctrina.

Putin nu a menţionat conflictul din Ucraina în timpul discursului său, dar doctrina militară prevede o "cuprinzătoare întărire a poziţiei geopolitice a Rusiei" în Marea Neagră şi Marea Azov, notează Reuters.

Ea stabileşte de asemenea Oceanul Arctic, despre care Statele Unite au declarat în mod repetat că Rusia încearcă să îl militarizeze, ca zonă de o importanţă deosebită pentru Rusia.

Arctica este pe cale ”să se transforme într-o regiune de concurenţă internaţională, nu doar din punct de vedere economic, ci şi din punct de vedere militar”, prevede această doctrină, semnată cu mare pompă în cadrul unei parade navale la Sankt Petersburg (nord-vest).

Având în vedere aceşti factori, Rusia îşi va consolida ”poziţiile de conducere în exploatarea şi cucerirea Arcticii” şi a zăcămintelor minerale din aceasta şi îşi va asigura ”stabilitatea strategică” în zonă printr-o consolidare a potenţialului militar a Flotelor ruse de Nord şi de la Pacific, se precizează în document.

În Arctica, Rusia vrea de asemenea să ”dezvolte deplin Ruta Maritimă a Nodului”, denumită şi Trecătoarea de Nord-Est, care leagă Europa de Asia de-a lungul coastei ruse, cu scopul de a o transforma într-o cale ”securizată şi competitivă care să funcţioneze tot anul”, potrivit doctrinei.

Acest document - de 55 de pagini - denunţă voinţa Statelor Unite de a ”domina apele mondiale” şi ”apropierea infrastructurilor militare ale NATO de frontierele ruse” şi cataloghează aceste evoluţii drept ”principalele ameninţări” la adresa Rusiei.

Vastul litoral al Rusiei de 37.650 km, care se întinde de la Marea Japoniei până la Marea Albă, include de asemenea Marea Neagră şi Marea Caspică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.