Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noua țintă a lui Igor Dodon

igor dodon

Igor Dodon s-a remarcat de când a devenit președintele Republicii Moldova prin câteva acțiuni simbolice îndreptate împotriva României și a Uniunii Europene. A înlocuit denumirea corectă a limbii române de pe site-ul președinției cu o limbă inexistentă, cea moldovenească, i-a retras lui Traian Băsescu cetățenia Republicii Moldova, acuzându-l pe acesta de practici/declarații unioniste și a dat jos steagul Uniunii Europene de pe sediul președinției. Cea mai nouă țintă a lui Dodon este ambasadorul Moldovei în România, Mihai Gribincea, acesta părând a fi acuzat de... delict de opinie.

Mai exact, în cadrul unei emisiuni de la Digi24, ambasadorul moldovean a declarat că disputa din jurul cetățeniei lui Traian Băsescu nu poate zdruncina relațiile bilaterale dintre România și Republica Moldova, mai cu seamă că decretul semnat de Igor Dodon ar putea fi declarat neconstituțional.

„Din 2014, România este principalul partener comercial al Republicii Moldova - 24,8% din exporturi vin spre România, 13% din importuri vin din România. Deci avem nişte relaţii politice, dar şi la nivel de societate foarte intense, care nu cred că pot fi influenţate foarte mult de acest decret. Cu atât mai mult că, după cum aţi menţionat şi dumneavoastră, unul dintre parlamentarii din Republica Molodva a sesizat Curtea Constituţională cu privire la acest decret de retragere a cetăţeniei. Nu vreau să anticipez rezultatul, dar experţii în domeniu spun că şansele ca acest decret să fie considerat anticonstituţional sunt foarte mari,” a declarat Mihai Gribincea.

În răspuns, Igor Dodon spune că explicațiile pentru această declarație pot fi în număr de două. Ambasadorul ori are o calificare profesională proastă, ori și-a însușit niște angajamente politice în detrimentul propriului stat și a conducerii acestuia. Igor Dodon a declarat de asemenea că va cere Guvernului revocarea lui Gribincea.

content-image

Mihai Gribincea este un aprig susținător al parcursului european al Republicii Moldova dar susține de asemenea și normalizarea relațiilor cu Federația Rusă. Însă, pentru ca acest lucru să se întâmple, Gribincea declară că trebuiesc depășite câteva obstacole, precum prezența trupelor ruse pe teritoriul Moldovei, susținerea separatismului transnistrean în Republica Moldova și politica de sancțiuni pe care Rusia o aplică Moldovei.

Citiți și: Republica Moldova: Ce a mai făcut Plahotniuc?

Igor Dodon joacă în momentul de față foarte dur la capitolul imagine, cam singurul în care își mai permite spațiu de manevră, asta după ce Parlamentul i-a diminuat drastic din atribuții. Spre exemplu, un proiect de lege adoptat aseară de majoritatea deputaților prevede că Serviciul de Informații și Securitate (SIS) trece din subordinea președinției în controlul parlamentar, Serviciul Protecție și Pază de Stat va fi redenumit în Centrul de Protecție și Pază de Stat și a fost mutat din subordinea șefului statului în cea a Serviciului de Informații și Securitate. Tot în subordinea SIS va trece și Serviciul de Stat de Curieri Speciali, responsabil de corespondența parlamentară, prezidențială și diplomatică care constituie secret de stat. Practic, președintele pro rus va fi flancat la fiecare pas de majoritatea parlamentară pro europeană, astfel că Dodon trebuie să se mulțumească pentru moment doar cu asemenea acțiuni de PR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.