Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noua lista de reforme propuse de Grecia creditorilor internationali

grecia

Guvernul elen a publicat luni seara o noua lista de reforme prezentate creditorilor internationali ce include masuri fiscale echivalente a 2,42% din PIB si 4,18% din PIB pentru 2015, respectiv 2016, din care majoritatea reprezinta noi taxe, transmite AFP.

Premierul Alexis Tsipras a precizat intr-o scrisoare adresata presedintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker ca Grecia este gata sa adopte masuri "parametrice" (orizontale) de 1,51% si de 2,87% din PIB pentru 2015 si 2016, si masuri "administrative" echivalente a 0,91% si 1,31% din PIB pentru fiecare din anii amintiti.

Dupa 4 luni de negocieri dure, Atena s-a aliniat in sfarsit solicitarilor creditorilor, impunandu-si un excendent primar bugetar de 1% din PIB pentru 2015 si de 2% din PIB pentru 2016.

Cresterea veniturilor publice ar trebui sa fie realizata in special prin cresterea "taxei de solidaritate" pentru persoanele cu venituri ridicate, si anume cu peste 50.000 de euro pe an. Taxele de 3% si 4% sunt ridicate la 4% si 6%, si se creeaza un nou plafon de 8%.

Impozitarea societatilor comerciale pe actiuni trebuie sa creasca, de asemenea, de la 26%, cat este in prezent, la 29%.

O taxa speciala de 12% va fi impusa companiilor cu o cifra de afaceri de peste 500.000 de euro, in timp ce impozitul pe bunuri de lux (masini cu peste 2,5 cilindri, piscine, avioane, iahturi, etc.) va creste de asemenea.

De asemenea, este asteptata o reducere a cheltuielilor pentru arment de 200 milioane de euro si o taxa pe venitul de jocuri online.

Cu privire la problema spinoasa a majorarii taxei pe valoare adaugata, guvernul grec a fost de acord sa nu aplice cea mai mica rata a TVA (6%) decat la medicamente si carti. Grecii doresc sa pastreze TVA la servicii si produse la 13%, respectiv 23%.

Creditorii internationali au sustinut luni, la summitul UE de la Bruxelles, ca Atena sa cresca TVA pentru hoteluri si restaurante la 23%, o masura care este "echitabila social", potrivit unei surse europene apropiate negocierilor, pentru ca afecteaza in primul rand turistii germani si francezi , o crestere care nu este inca confirmata de guvernul grec.

In ceea ce priveste reforma sistemului de pensii, Guvernul de la Atena prevede eliminarea unor mecanisme de pensionare anticipata care sa intervina de la inceputul lui 2016.

Guvernul intentioneaza, de asemenea, sa ridice "monopolul" asupra anumitor produse, precum si masuri pentru "lupta impotriva coruptiei".

In ceea ce pentru privatizarile, guvernul grec se angajeaza sa le realizeze in anumite conditii, cum ar fi participarea sectorului public in capitalul societatii cumparatoare, angajamentul investitorilor in economia locala, protectia drepturilor angajatilor si protectia mediului. Guvernul exclude vanzarea operatorului public al retelei de electricitate (Admie) si a cotei sale in operatorul de telefonie OTE.

Guvernul stangii radicale Syriza recunoaste ca a facut concesii si ca "aceste propuneri nu sunt identice cu programul partidului, dar sunt rezultatul unor negocieri dure si dureroase pentru a ajunge la un acord cu creditorii care sa nu afecteze dreptul la munca si care sa ofere perspective" economiei elene.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.