Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noua strategie a securităţii naţionale, în atenţia Consiliului Suprem de Securitate al Moldovei

breakingnews.md
dodon

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a convocat joi Consiliul Suprem de Securitate pentru a discuta despre elaborarea noii Strategii a securităţii naţionale a ţării, "ţinând cont de toate riscurile şi ameninţările atât pe plan intern, cât şi pe plan extern", relatează Radio Chişinău şi Deschide.md. Într-un mesaj postat pe Facebook, Dodon afirmă că îşi propune ca Strategia în domeniul apărării să fie elaborată, definitivată şi transmisă parlamentului spre adoptare până la sfârşitul anului 2018.

"În premieră, abordarea va fi profesionistă, ţinând cont de toate riscurile şi ameninţările atât pe plan intern, cât şi în plan extern la adresa securităţii naţionale", a scris Dodon în postare, indicând că, după ce a decis retragerea Proiectului strategiei securităţii naţionale, în prezent, este în vigoare strategia din anul 2011.

La sfârşitul lunii iunie, Igor Dodon a semnat un decret privind retragerea Proiectului strategiei securităţii naţionale şi a Planului de acţiuni pentru implementarea acesteia, elaborate în perioada mandatului fostului preşedinte Nicolae Timofti, decizie criticată la Chişinău de deputaţi şi experţi.

Potrivit lui Igor Dodon, strategia 'nu mai corespundea schimbărilor substanţiale care au avut loc în mediul naţional, regional şi internaţional de securitate". Totodată, el a dispus crearea unei comisii de nouă persoane pentru elaborarea noii Strategii pentru securitatea naţională a Republicii Moldova, conform Agerpres.

Proiectul retras de Dodon fusese elaborat de un grup de funcţionari, experţi şi reprezentanţi ai mediului academic. Potrivit documentului, Republica Moldova se confruntă cu riscuri şi ameninţări la adresa securităţii sale atât de ordin extern, cât şi intern. Printre ameninţările externe majore erau menţionate instabilitatea regională, conflictul din estul Ucrainei şi riscul de extindere a acestuia în Republica Moldova, implicarea cetăţenilor străini în probleme de politica internă şi susţinerea regimului separatist de la Tiraspol. Principala ameninţare de ordin intern este corupţia în organele de stat, potrivit documentului, precum şi instabilitatea din sectorul bancar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.