Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noul guvern pakistanez a depus jurământul în faţa preşedintelui Mamnoon Hussain

AFP
Shahid Khaqan Abbasi

Noul guvern pakistanez, condus de premierul Shahid Khaqan Abbasi, a depus vineri jurământul, la o săptămână după ce Curtea Supremă a ordonat înlăturarea fostului prim-ministru Nawaz Sharif pentru acuzaţii de corupţie, transmit Reuters şi DPA, potrivit agerpres.

Depunerea jurământului a avut loc în prezenţa preşedintelui Mamnoon Hussain, în cadrul unei ceremonii transmise la televiziunea naţională.

Citeşte şi: Demonstraţie de FORŢĂ a armatei ruse. A simulat INVAZIA R. Moldova - FOTO

Noul guvern are în componenţă mulţi aliaţi ai fostului premier, critici ai implicării armatei în politică, şi este format din 47 de membri, aproape dublu faţă de executivul condus de Sharif în urma alegerilor câştigate zdrobitor în 2013.

Abbasi, fost ministru al petrolului şi cofondator al unei companii aeriene low-cost, a promis că va conduce un guvern eficient, dar a indicat că deciziile majore vor veni de la Nawaz. De altfel, după alegerea sa de către parlament marţi, a declarat că va continua politicile predecesorului său.

Shahid Khaqan Abbasi este un aliat fidel al lui Nawaz, căruia i-a fost alături în cea mai mare parte a carierei politice. Noul guvern a fost format după discuţii între cei doi şi cu aliaţi ai lui Nawaz.

Abbasi va conduce, de asemenea, un nou minister creat prin fuzionarea Ministerului Petrolului cu cel al Energiei.

Ishaq Dar, puternicul ministru de finanţe, revine în aceeaşi funcţie, în pofida unei anchete penale ordonate împotriva sa de Curtea Supremă.

ATAC cibernetic major în Danemarca. TOATE spitalele din Copenhaga sunt blocate - FOTO

Un alt aliat de încredere al lui Sharif, Khawaja Asif, va fi şeful diplomaţiei pakistaneze, după ce a condus simultan Ministerul Apărării şi pe cel al Energiei.

Ahsan Iqbal, şeful comisiei însărcinate cu construirea coridorului economic China-Pakistan, finanţat de Beijing cu 57 miliarde de dolari, a fost numit ministru de Interne.

Nawaz Sharif a demisionat săptămâna trecută după ce Curtea Supremă l-a declarat inapt pentru funcţia de prim-ministru pentru nedeclararea unei surse de venituri, acuzaţie respinsă de politician.

Decizia Curţii a fost criticată de analişti independenţi ca părtinitoare şi luată la cererea armatei, care deţine în continuare influenţă în culisele politicii.

Sharif, prim-ministru cu trei mandate, toate întrerupte fie de generali, fie de judecători, este cunoscut pentru opoziţia sa faţă de rolul armatei în politică.

Citeşte şi: EROUL care a blocat propagarea virusului WannaCry, ARESTAT în Las Vegas

Nawaz Sharif păstrează însă controlul asupra partidului PML-N (Pakistan Muslim League-Nawaz) şi l-a promovat pe Abbasi ca premier până când fratele său, Shahbaz, va deveni eligibil pentru a prelua funcţia, prin câştigarea unui mandat parlamentar.

Planul ar putea fi însă abandonat, existând temeri că plecarea lui Shahbaz din funcţia de prim-ministru al Punjab va slăbi, înaintea alegerilor de la mijlocul lui 2018, susţinea partidului în acest stat estic, unde trăieşte peste jumătate din populaţia de 190 milioane de locuitori a Pakistanului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.