Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noul parlament al Macedoniei de Nord s-a reunit înaintea unor negocieri dificile pentru formarea guvernului

www.politico.eu
Macedonia de Nord

Noul parlament al Macedoniei de Nord, rezultat în urma alegerilor anticipate din 13-15 iulie, şi-a desfăşurat marţi sesiunea inaugurală la Skopje, marcată de incertitudinea privind formarea guvernului, relatează agenţiile EFE, DPA şi MIA.

Şedinţa nu s-a desfăşurat în sala de plen, ci într-una mult mai mare, pentru a reduce riscul infectării cu noul coronavirus, care în această ţară a ucis circa 500 de persoane din cele aproximativ 11.000 infectate. Parlamentarii au fost aşezaţi la o distanţă de doi metri între ei, au purtat măşti şi li s-a luat temperatura la intrare, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Sporuri de până la 40%! Cine sunt românii care vor beneficia de ele

Coaliţia formată din Partidul Social-Democrat (SDSM) al fostului premier Zoran Zaev şi micul partid al minorităţii albaneze, BESA, a avut cel mai bun rezultat la scrutinul din iulie, obţinând 46 din cele 120 de mandate parlamentare, urmată de formaţiunea conservatoare rivală a social-democraţilor, VMRO-DPMNE, condusă de Hristijan Mickoski şi care a obţinut 44 de mandate.

Un alt partid al minorităţii albaneze, DUI, are 15 deputaţi. Au mai intrat în legislativ coaliţia formată din formaţiunile Alianţa pentru Albanezi (AA) şi Alternativa (AAA), cu 12 deputaţi, micul partid de stânga Levica, cu două mandate, şi un alt partid al albanezilor, DPA, cu un singur mandat.

Atât Zoran Zaev cât şi Hristijan Mickoski şi-au anunţat intenţia de a forma viitorul guvern. Conform legii, la zece zile după sesiunea inaugurală a legislativului, preşedintele ţării, Stevo Pendarovski, trebuie să desemneze un premier care poate forma o majoritate în parlament. Premierul desemnat va avea de atunci 20 de zile la dispoziţie pentru a forma executivul şi a veni în faţa legislativului pentru votul de încredere.

Citește și: Un cunoscut epidemiolog ne dă vești excelente: În România, epidemia a intrat în etapa de scădere progresivă

Precedentul guvern a fost alcătuit dintr-o coaliţie între SDSM, DUI şi DPA, dar în timpul campaniei electorale DUI a condiţionat susţinerea unui nou guvern de numirea unui premier din rândul albanezilor, ceea ce poate complica negocierile. Totuşi, formaţiunea VMRO, afectată de o serie scandaluri de corupţie şi acuzată că a alimentat tensiunile naţionale în cei circa zece ani cât a deţinut puterea până în anul 2016, are la prima vedere un potenţial mai slab decât social-democraţii de a forma o coaliţie, deşi Zaev a respins cererea formaţiunii DUI.

Zoran Zaev a convocat alegerile anticipate în octombrie anul trecut, după ce Uniunea Europeană a respins începerea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord, deşi această ţară îşi soluţionase îndelungata dispută cu Grecia privind numele său. Programate iniţial pentru 12 aprilie, din cauza pandemiei scrutinul a fost amânat pentru luna iulie, când s-a desfăşurat tot în condiţii de pandemie, pe parcursul a trei zile. Între timp, Macedonia de Nord a aderat la NATO, iar UE a acceptat începerea negocierilor de aderare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.