Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noul premier al Irakului promite să răspundă solicitărilor cheie ale manifestanţilor

MiddleEst
arabia saudita iran yemen irak

Un fost ministru irakian al telecomunicaţiilor, Mohammed Allawi, a fost ales sâmbătă pentru a forma un nou guvern, promiţând să răspundă solicitărilor cheie ale manifestanţilor, dar strada pare să aibă păreri împărţite privind această nominalizare, relatează AFP, potrivit Agerpres.

La Bagdad, susţinătorii influentului lider şiit Moqtada Sadr au venit în masă sâmbătă în piaţa Tahrir, epicentru al mişcării de protest, exprimându-şi susţinerea pentru premierul desemnat. Dar numeroşi manifestanţi din capitală şi din sud au respins această nominalizare.

Blocurile politice din Parlament au ajuns in extremis la un consens privind numele lui Mohammed Allawi, în contextul în care termenul care le-a fost acordat expira sâmbătă.

Adel Abdel Mahdi, predecesorul lui Allawi, a demisionat la începutul lui decembrie sub presiunea mişcării de protest inedite care a izbucnit în octombrie la Bagdad şi în sudul ţării şi care acuza clasa politică de incompentenţă şi de corupţie.

Mişcarea a cerut în ultimele zile alegeri anticipate şi un nou premier independent şi a respins deja în bloc numeroasele nume evocate pentru acest post, printre care şi cel al lui Mohammed Allawi.

Citește și: Băsescu, în Parlamentul European, despre migranți: ‘Avem obligația să preluăm copii din insulele grecești în toate statele’

Biroul preşedinţiei a publicat fotografii cu preşedintele Barham Saleh înmânându-i lui Mohammed Allawi decretul privind nominalizarea sa.

Într-un discurs susţinut la televiziunea de stat, Allawi a promis că va forma un guvern reprezentativ, va organiza alegeri anticipate şi că se va asigura că se va face dreptate pentru manifestanţii ucişi în timpul mişcării de protest care a fost marcată de moartea a peste 480 de persoane, în majoritate protestatari, potrivit unui bilanţ al AFP.

"Această desemnare plasează o imensă (...) responsabilitate pe umerii mei", a spus responsabilul politic de 65 de ani.

"Vă cer să continuaţi manifestaţiile, pentru că dacă nu sunteţi cu mine, voi fi singur şi nu voi putea face nimic", a precizat el mai devreme pe Twitter, adresându-se manifestanţilor.

Mohammed Allawi se confruntă cu provocarea de a forma un guvern pe fondul diviziunilor profunde din sânul clasei politice irakiene şi sub ochiul atent al aliaţilor Irakului, SUA şi Iran, care sunt ei înşişi duşmani.

ONU a salutat nominalizarea sa, reamintind că se confruntă cu o "sarcină monumentală".

"Naţiunile Unite au făcut apel în nenumărate rânduri la toate părţile să se ridice deasupra diviziunilor partizane şi să dea prioritate interesului naţional. Acum este timpul de a acţiona", a spus reprezentanta specială a ONU în Irak, Jeanine Hennis-Plasschaert.

Allawi a fost ministru al telecomunicaţiilor în două rânduri în guvernul lui Nouri al-Maliki (2006-2007 şi 2010-2012), dar a demisionat de fiecare dată după ce a încercat să introducă măsuri anticorupţie, acuzându-l pe Maliki că închide ochii la acest flagel.

Potrivit constituţiei, Allawi are la dispoziţie o lună pentru a-şi forma cabinetul, care va trebui aprobat printr-un vot de încredere de Parlament.

Între timp, în piaţa Tahrir, în capitală, numeroşi manifestanţi şi-au exprimat opoziţia faţă de alegerea lui Allawi. "Îl respingem pe Allawi", au scandat ei.

În oraşul Najaf şi la Diwaniya, la sud de Bagdad, mulţimile de manifestanţi au scandat sloganuri împotriva lui.

"Nominalizarea lui Allawi a fost aprobată de blocurile politice corupte împotriva cărora protestăm de peste patru luni", a declarat avocatul Hassan Mayahi, care a participat la protestul de la Diwaniya.

În ultimele săptămâni, manifestanţii au afişat portretul său, ca şi pe cele ale altor personalităţi propuse pentru postul de premier, cu o cruce pe figură, afirmând că nu sunt suficient de independenţi.

Moqtada Sadr, aflat în fruntea celui mare bloc parlamentar şi care controlează posturi ministeriale cheie, şi-a exprimat susţinerea pentru Allawi, postând pe Twitter că nominalizarea lui este "un pas pozitiv".

Sadr a susţinut încă de la început mişcarea de protest, părând să însă să retragă acest sprijin în urmă cu o săptămână.

Numeroşi contestatari au început să se teamă atunci ca acesta să nu fie preludiul unei represiuni a autorităţilor. La puţin timp după aceea poliţia a ars sau distrus mai multe adăposturi improvizate ale manifestanţilor.

Vineri însă Moqtada Sadr le-a cerut susţinătorilor săi o manifestaţie "masivă" pentru "a face presiune" asupra clasei politice pentru ca ea să formeze un guvern. Iar susţinătorii săi şi-au reinstalat sâmbătă corturile printre manifestanţii din piaţa Tahrir.

Ambasada americană la Bagdad a difuzat în cursul serii un comunicat prudent, afirmând să speră că nominalizarea lui Allawi va duce la formarea unui "guvern independent şi cinstit care să poată răspunde nevoilor poporului irakian".

Iranul nu a reacţionat până în prezent la desemnarea sa ca premier, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.