Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noul premier bulgar anunţă o vizită în Macedonia de Nord pentru îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale

spiegel.de
Kiril Petkov

Noul prim-ministru bulgar, Kiril Petkov, a declarat vineri, în parlamentul de la Sofia, că va face o vizită la Skopje la data de 18 ianuarie, într-un demers ce vizează îmbunătăţirea relaţiilor tensionate cu Macedonia de Nord, informează DPA şi BTA, potrivit Agerpres.

De peste un an, Bulgaria blochează începerea negocierilor de aderare a Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană, cerând ca guvernul de la Skopje să respecte mai întâi Tratatul de prietenie încheiat în 2017, ce prevede, potrivit Sofiei, abandonarea discursului de ură împotriva Bulgariei, renunţarea la distorsionarea adevărului istoric în manualele şcolare şi la discriminarea cetăţenilor nord-macedoneni ce se identifică drept bulgari.

Kiril Petkov se va întâlni la Skopje cu actualul prim-ministru desemnat Dimitar Kovacevski, la două zile după acesta ar urma să fie învestit şef al guvernului.

Petkov a subliniat în faţa deputaţilor că relaţiile de bună vecinătate cu Macedonia de Nord rămân un principiu central, dar că poziţia Bulgariei faţă de vecinul său rămâne neschimbată.

Cinci grupuri de lucru vor fi formate pentru îmbunătăţirea relaţiilor în diferite domenii, precum infrastructură, cultură, integrare europeană şi anticorupţie.

Tot vineri, preşedintele bulgar Rumen Radev a informat că a convocat pentru luni, 10 ianuarie, o reuniune a Consiliului consultativ de securitate naţională pentru a lua în discuţie poziţia Bulgariei faţă de aspiraţiile de aderare la UE ale Macedoniei de Nord şi Albaniei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.