Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nu dormi bine? Există o explicație surprinzătoare din partea cercetătorilor francezi

Shutterstock
insomnie insomnia

Nu dormi bine? Există o explicație surprinzătoare din partea cercetătorilor francezi

Căldura extremă nu este bună pentru somn și există riscul ca din cauza schimbărilor climatice, tot mai mulți oameni să sufere din cauza lipsei somnului, informează AFP, transmite Rador.

Explicația

„Până la aproximativ 28 de grade Celsius se poate dormi bine, dar după aceea devine mult mai dificil”, explică Armelle Rancillac, cercetător în neuroștiință la Collège de France. Creierul, unde neuronii care reglează temperatura și somnul sunt strâns legați, este foarte sensibil la căldură. Temperatura ridicată activează sistemele de stres. Una dintre premisele pentru a cădea în brațele lui Morpheus este scăderea temperaturii interne a corpului. „Când este foarte cald, vasele de sânge din piele se dilată mai puțin eficient și se pierde mai puțină căldură, ceea ce întârzie somnul”, explică Armelle Rancillac. Temperaturile ridicate pe timp de noapte cresc, de asemenea, numărul de treziri și reduc orele de somn profund, care este considerat cel mai bun reparator pentru organism.

„În cele din urmă, avem tendința să ne trezim și să adormim apoi cu greu”, pentru că și corpul uman încearcă „să rupă stadiul de pericol de căldură”, explică cercetătoarea. Deși nu toți oamenii au nevoie de același număr de ore de somn în fiecare zi – asta depinde și de vârstă - o persoană doarme de obicei între șapte și nouă ore.

Contextul istoric

Potrivit unui studiu publicat în 2022, în primele două decenii ale secolului XXI, oamenii au pierdut în medie 44 de ore de somn pe an, comparativ cu perioadele trecute. Pe măsură ce temperaturile cresc din cauza schimbărilor climatice, acest deficit ar putea crește și mai mult și ar putea ajunge între 50 și 58 de ore pe an la sfârșitul secolului, arată datele acestui studiu al Universității din Copenhaga. Acesta se bazează pe monitorizarea a peste 47.000 de voluntari de pe patru continente care au fost echipați cu brățări speciale de urmărire.

Efectul

Privarea excesivă de somn perturbă capacitatea organismului de a se recupera. „Somnul nu este un lux, echilibrul lui este foarte fragil și privarea de acesta are consecințe nocive”, subliniază Armelle Rancillac. Pe termen scurt, „principalele efecte sunt cognitive: somnolență, oboseală, risc de accidente la locul de muncă, pierderea răbdării și altele”, a declarat pentru AFP dr. Fabien Sauvet, medic șef la Institutul de Cercetări Biomedicale al Forțelor Armate Franceze. Pe termen lung, lipsa repetată și prelungită de somn poate duce la consecințe grave nu numai pentru cei vulnerabili (bătrâni, copii mici, bolnavi cronici etc.), avertizează experții. „Ne afectează metabolismul, promovând creșterea în greutate, diabet, boli cardiovasculare și chiar boli neurodegenerative precum Alzheimer”, explică neurologul.

Sfaturi

Potrivit lui Fabien Sauvet, la o persoană sănătoasă, va dura câțiva ani pentru ca efectele negative ale lipsei de somn să se dezvolte. De asemenea, poate reduce rezistența la stres și crește riscul de recidivă sau agravare a problemelor mentale, relatează BTA. Specialiștii ne sfătuiesc să ne schimbăm obiceiurile: „dormiți cu haine puține, doar cu un cearșaf, aerisiți cât mai mult etc.”, spune dr. Fabien Sauvet.

Potrivit acesteia, „nu este necesar ca în cameră să fie 18-22 de grade Celsius, ar putea fi 24-26 de grade”. Aclimatizarea la temperaturi ridicate „durează 10-15 zile”, adaugă ea, pe baza experienței de observare a soldaților care au participat la misiuni în țări în care de obicei este destul de cald. Cercetătorul Armel Ranciak este de părere că „trebuie să eliminăm sau măcar să fim atenți la dușmanii somnului”.

Ce să evităm

De exemplu, să facem un duș rece, dar nu prea rece; să facem mișcare, dar nu prea târziu, pentru a nu se ridica prea mult temperatura; să se reducă stimulentele precum cafeaua; precum și consumul de alcool. „Alcoolul este un prieten fals: el ne relaxează, ceea ce ne ajută să adormim, dar ne ridică puțin și temperatura internă, iar aceasta este cauza somnului prost”, notează neurologul. Lenjeria de pat poate conta, de asemenea, deoarece unele saltele acumulează mai multă căldură, a declarat Fabien Sauvet pentru AFP. Pentru a reduce problemele de somn, ea recomandă ca o persoană să tragă un pui de somn în timpul zilei timp de aproximativ 30 de minute.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.