Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Numărul cazurilor de boli psihice, în România, s-a dublat în ultimii zece ani

informatia-zilei.ro
Spital Satu Mare

Prevalența bolilor psihice în România a crescut de șase ori în ultimii 10 ani, arată Ministerul Sănătății, într-o postare făcută marți pe Facebook. Instituția a anunțat că marți, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Mintale, clădirea Guvernului va fi iluminată în verde.

„Conform datelor INSP, în România, prevalența tulburărilor mintale și de comportament aproape s-a dublat în ultimii 10 ani, ajungând de la 1.566 cazuri diagnosticate la suta de mii de locuitori în anul 2012, la 2.890 cazuri la suta de mii de locuitori în anul 2021. Iar prevalența bolilor psihice (reprezentând doar o parte a tulburărilor mintale și de comportament) a crescut de 6 ori în ultimii 10 ani, ajungând de la 218,3 cazuri la suta de mii de locuitori în anul 2012, la 1.303,5 cazuri la suta de mii de locuitori în anul 2021”, se arată în postarea Ministerului Sănătății.

Instituția a organizat marți, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Mintale, o masă rotundă cu tema „Serviciile de Sănătate Mintală, actualități și direcții strategice de dezvoltare”, la care au participat experți, profesioniști și persoane interesate să discute despre provocările și soluțiile în domeniul sănătății mintale. Marți, între orele 20:00 și 00:00, clădirea Guvernului va fi iluminată în verde, culoarea simbol a Zilei Mondiale a Sănătății Mintale, notează mediafax.

„Una dintre propunerile colegilor mei a fost să avem o Cartă Albă a Sănătății Mintale în România, care să conțină principii de neabătut, bune practici în sănătatea mintală, drepturile pacienților și ale medicilor și, astfel, să ne angajăm ferm că ele vor fi respectate. E vorba de o foaie de parcurs în domeniul sănătății mintale pe care m-aș bucura să o construim împreună, pentru că trebuie să existe o astfel de gândire integrată”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Ministerul intenționează să extindă rețeaua centrelor de sănătate mintală în fiecare județ

Aceste centre să permită accesul la consiliere psihologică şi tratament medical, fără discriminare şi stigmatizare, să continue reforma legislației în vigoare, precum și să dezvolte noi programe de psihiatrie.

Conform reprezentanților ministerului, domeniul Sănătății Mintale, neglijat în ultimii 20 de ani, a revenit în atenția publicului, mai ales în contextul pandemiei, dar și a consumului îngrijorător de droguri.

„Lipsa de informare și educație determină unele persoane să considere consumatorul de droguri un delicvent. De fapt, acesta este un om bolnav, care are nevoie de ajutor și de sprijin. Discutăm despre oameni care au o patologie și care au nevoie de vindecare, de recuperare și, foarte important, de reinserție socială”, a mai spus Alexandru Rafila.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.