Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Numărul cazurilor de COVID-19 este din nou în creştere în Americi: 'Virusul nu va dispărea prea curând'

pandemie

Numărul cazurilor de COVID-19 este din nou în creştere în Americi, numeroase ţări abandonând măsurile impuse în timpul pandemiei, precum purtarea măştii de protecţie şi distanţarea socială şi multe înregistrând rate scăzute de vaccinare, a declarat miercuri Organizaţia Panamericană pentru Sănătate (PAHO), informează Reuters.

Numărul cazurilor din Americi a crescut cu 27,2% săptămâna trecută comparativ cu cea precedentă, determinată în principal de o creştere a numărului de cazuri de infectare în Statele Unite, conform PAHO.

Peste jumătate dintr-un total de 918.000 de cazuri de infectare au fost înregistrate în America de Nord, numărul cazurilor din SUA înregistrând o creştere cu 33%, până la 605.000 în ultima săptămână. Numărul cazurilor de infectare în America de Nord a crescut în ultimele şapte săptămâni, potrivit Agerpres.ro.

Directorul PAHO, doctor Carissa Etienne, a remarcat că multe ţări şi guverne locale renunţă la măsurile de protecţie împotriva virusului şi au redeschis graniţele după o perioadă de scădere a numărului de cazuri de infectare.

"Masca şi distanţarea socială ne-au servit bine de la începutul pandemiei şi sunt încă măsuri valabile pentru reducerea transmiterii virusului", a spus ea, adăugând că guvernele ar trebui să fie pregătite să extindă aceste măsuri ori de câte ori există o creştere a numărului de cazuri de infectare sau a deceselor.

Prea multe persoane continuă să fie în pericol, a precizat PAHO, deoarece doar 14 dintre cele 51 de ţări şi teritorii din Americi au atins obiectivul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de vaccinare a 70% din populaţia lor, a adăugat Etienne în timpul unei conferinţe de presă.

PAHO a declarat că numărul noilor cazuri de infectare cu COVID-19 şi a deceselor în regiune a crescut constant în ultimele patru săptămâni, peste 3.500 de decese fiind raportate săptămâna trecută.

America Centrală a înregistrat cea mai mare creştere procentuală a numărului de cazuri, infecţiile crescând cu 80%. În Brazilia, a doua cea mai populată ţară din Americi, numărul cazurilor de infectare a crescut cu 9%, până la 120.000.

"Este timpul să facem un bilanţ al acestor cifre şi să acţionăm. COVID este din nou în ascensiune în Americi", a spus Etienne. "Adevărul este că acest virus nu va dispărea prea curând", a adăugat ea.

Autorităţile sanitare din Statele Unite iau în considerare extinderea eligibilităţii pentru a doua doză de rapel a vaccinurilor anti-COVID-19 la persoanele cu vârste sub 50 de ani în contextul unei creşteri constante a numărului de cazuri, de trei ori peste cifra de luna trecută.

Administraţia pentru Alimente şi Medicamente a SUA a autorizat la sfârşitul lunii martie o a doua doză de rapel a vaccinurilor de la Moderna şi Pfizer/BioNTech pentru persoanele de 50 de ani şi peste această vârstă, citând date care arată reducerea imunităţii şi riscurile prezentate de variantele Omicron ale virusului.

"În ceea ce priveşte o a patra doză pentru cei sub 50 de ani, acest lucru va necesita o acţiune din partea FDA şi purtăm discuţii în acest sens", a declarat miercuri directorul Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA, Rochelle Walenksy.

Numărul cazurilor a crescut constant în ultimele cinci săptămâni, a spus Walensky într-un briefing la Casa Albă, media actuală pe şapte zile a cazurilor zilnice înregistrând o creştere cu 26% comparativ cu săptămâna precedentă, la 94.000 de cazuri pe zi, existând de trei ori mai multe cazuri în ultima lună. Media pe şapte zile a spitalizărilor a crescut cu 19%, până la aproximativ 3.000 pe zi, iar media deceselor a fost de 275 pe zi, a spus ea.

"Desigur, trebuie să ne amintim că fiecare persoană pe care am pierdut-o din cauza COVID-19 este o tragedie şi aproape 300 de decese pe zi sunt în continuare mult prea multe", a declarat Walensky.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.