Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Numărul cererilor de azil în Europa a scăzut cu 87% în aprilie, cel mai redus nivel după 2008

Varstnica

Numărul cererilor de azil înregistrate în Europa a scăzut cu 87% în aprilie, comparativ cu începutul anului, sub efectul restricţiilor de circulaţie impuse de criza sanitară provocată de epidemia de COVID-19, a anunţat joi Biroul European de Sprijin pentru Azil (EASO), citat de AFP.

După închiderea frontierelor exterioare ale Uniunii Europene şi instituirea restricţiilor de circulaţie în cadrul zonei Schengen în ultimele săptămâni, scăderea solicitărilor de obţinere a statutului de refugiat s-a accentuat, după o diminuare cu 43% în luna martie, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Marcel Vela reacționează la punerea sub control judiciar a vlogger-ului Colo: Doresc să trag un mare semnal de alarmă

"Doar 8.730 cereri de azil au fost înregistrate în aprilie" în ţările UE, precum şi în Norvegia şi în Elveţia, ceea ce corespunde "celui mai scăzut nivel cel puţin după 2008, cu o scădere masivă cu 87% comparativ cu nivelul dinaintea izbucnirii pandemiei de COVID-19 în ianuarie şi februarie", a detaliat EASO într-un raport publicat joi.

Acest număr este totuşi aproape de zece ori superior celui al traversărilor ilegale ale frontierelor europene în aceeaşi perioadă - 900, potrivit datelor Frontex, Agenţia de protecţie a frontierelor europene - o "disparitate" care arată nevoia de protecţie a solicitanţilor de azil, în pofida "suspendării temporare" a înregistrării acestor cereri în "mai multe ţări", conform acestui raport.

În amănunt, scăderea drastică a cererilor se datorează mai ales faptului că rezidenţii unor ţări din America Latină - cu Venezuela şi Columbia în frunte - nu au putut să ajungă pe teritoriul european în aprilie; astfel, dosarele venezuelene au scăzut de la 5.013 în ianuarie la 80 în aprilie, în timp ce 64 de solicitări venite de la columbieni au fost depuse în această perioadă faţă de 5.272 în ianuarie.

Citește și: Traian Băsescu s-a trezit cu plângere penală, după semnalul apocaliptic dat Poliției și Jandarmeriei

Numărul cererilor de azil ar urma totuşi "să crească uşor în lunile următoare, când măsurile naţionale şi restricţiile de circulaţie se vor atenua", explică EASO în raportul său care atrage atenţia asupra consecinţelor crizei sanitare în privinţa cererilor de azil în viitor.

Această tendinţă se face deja resimţită în primele date ale lunii mai, când numărul cererilor de azil "a crescut deja, chiar dacă uşor".

"Nimic nu arată că solicitarea de protecţie internaţională se diminuează", anticipează EASO. Ţările europene- explică agenţia - "ar trebui să se pregătească pentru o creştere a cererilor de azil pe termen mediu, inclusiv a celor legate de repercusiunile în urma epidemiei de COVID-19 asupra ţărilor sărace".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.