Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Numărul violenţelor sexuale contra copiilor în conflictele armate a crescut, indică un raport al ONU

ziaruldeiasi.ro
fetita copil

Violenţele contra copiilor în ţări aflate în conflict - recrutări de copii-soldaţi, crime, mutilări, violuri, răpiri - au continuat să se manifeste la un nivel ridicat în 2021, an marcat de o creştere a violenţelor sexuale, indică un raport al ONU care minimizează, potrivit organizaţiilor neguvernamentale, crime imputate Israelului, transmite luni AFP.

''Şi în acest an, două încălcări (ale drepturilor copiilor) au crescut puternic - răpirile şi violurile şi alte forme de violenţe sexuale au sporit în mod tragic cu 20%'', arată un comunicat care însoţeşte publicarea unui raport anual al secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

Acest document trece în revistă situaţia din mai multe ţări în conflict şi identifică, într-o anexă intitulată 'Lista ruşinii', responsabilii pentru violenţele recenzate, autorităţi publice şi private, precum şi grupări armate.

Alături de Etiopia şi Mozambic, Ucraina a fost adăugată în acest raport printre ţările care suscită o îngrijorare crescândă din cauza confruntărilor în desfăşurare, potrivit Agerpres.ro.

În anul trecut, Naţiunile Unite au identificat 23.982 de încălcări grave ale drepturilor copiilor, în majoritate contra băieţilor.

Dacă în unele ţări, precum Mali, Nigeria sau Filipine, s-au înregistrate unele progrese, cum ar fi punerea în libertate a copiilor încarceraţi sau recrutaţi, în altele au avut loc încălcări grave, cele mai numeroase fiind în Afganistan, RD Congo, Israel şi teritoriile palestiniene, Somalia, Siria şi Yemen, potrivit raportului ONU.

Mai multe ONG-uri au reacţionat negativ la raportul secretarului general al ONU.

''Nu doar că secretarul general nu a inclus autorii conflictelor armate din Ucraina, Etiopia şi Mozambic în 'Lista ruşinii', dar raportul său nu furnizează nicio informaţie semnificativă despre încălcările odioase ale căror victime au fost copiii în aceste conflicte'', a deplâns Jo Becker, reprezentantă a organizaţiei Human Rights Watch.

Un alt ONG, Watchlist on Children and Armed Conflict, şi-a exprimat regretul faţă de dorinţa de a minimiza responsabilitatea Israelului şi faţă de ''dispreţul flagrant'' pentru viaţa copiilor din Etiopia, Mozambic şi Ucraina, dar şi din alte ţări devastate de război.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.