Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Numele lui Fifor, Falcă și Pistru în dosarul de mare corupție al lui Chesnoiu - Indiferent de pregătire sau expertiză doar persoanele agreate intrau la MADR

Mihai Fifor DNA

În 7 decembrie 2022 anchetatorii DNA Timișoara l-au deferit justiției, în stare de libertate pe ex-ministrul Ionuț Adrian Chesnoiu pentru patru fapte de instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite, și pentru o faptă de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Alături de acesta vor mai răspunde în fața judecătorilor ICCJ Andrei Cristian Răducan, la data faptelor director general adjunct în cadrul MADR, pentru patru fapte de complicitate la infracțiunea de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite, Aurel Sandu, fost șef serviciu în cadrul MADR, Cosmin Mihai Corobea, fost consilier clasa I în cadrul MADR, Mihai Pârv, fost director executiv adjunct gradul II la Direcția pentru Agricultură Județeană Arad și Cătălin Ionuț Lăscaie, la data faptelor și în prezent consilier județean în cadrul Consiliului Județean Dâmbovița și vicepreședinte al unei organizații județene de partid.

Anchetatorii DNA detaliază modul abuziv în care ar fi procedat de-a lungul mandatului ex-ministrul Chesnoiu, o concluzie fiind aceea că la Agricultură în mandatul său nu ar fi fost loc de oameni competenți și pregătiți profesional ci doar pentru persoane nepregătite și „dirijate„ sau „comandate„.

„Din starea de fapt a rezultat, în esență, că, abuzând de prerogativele oferite de demnitatea de ministru, inculpatul Chesnoiu, cu complicitatea inculpatului Răducan, a denaturat principiile care stau la baza organizării și dezvoltării carierei funcționarului public, prin generalizarea practicii scoaterii la concurs a unor posturi ”cu dedicație” și a diseminării subiectelor către candidații agreați, fapt ce înlătură posibilitatea accederii la funcțiile publice scoase la concurs a candidaților mai bine pregătiți, în detrimentul unei administrații profesioniste, prin instalarea unor persoane slab pregătite profesional și obediente celor care le-au facilitat accesul în funcția publică.

Din probele administrate rezultă că nicio persoană, indiferent de pregătire, experiență și expertiză, nu ar fi putut ocupa prin concurs o funcție în cadrul M.A.D.R., dacă nu ar fi avut conexiunile personale (cum a fost cazul inculpaților Aurel Sandu- fiul fostului coleg de muncă al inculpaților Chesnoiu  și Raducan și partener de activități recreative al acestora și Corobea Cosmin, finul fostului ministru al agriculturii și dezvoltării rurale, martorul Petre Daea) și politice (inculpații Mihai Rârv și Cătălin Lăscaie fiind membrii aceleiași formațiuni partinice cu inculpatul Chesnoiu, în plus fiind propuși anterior în diverse funcții locale și județene de către formațiunea partinică) care să o "recomande” pentru funcția respectivă, practică pe care inculpatul Chesnoiu a generalizat-o prin instigarea subordonaților la a transmite concurenților agreați subiectele de concurs”, se arată în dosarul ajuns la instanta supremă.

Ora de instrucție....penală...

Procurorii au „în buzunar„ o discuție sugestivă înbtre Chesnoiu și martorul denunțător, o șefă din cadrul ministerului, în care demnitarul îi face acesteia instrucția pentru viitor când vine vorba de angajările pe pile.

Discuția, arată DNA, are loc în contextul în care subordonații săi nu făcuseră demersurile pentru scoaterea la concurs a postului de consilier superior "dedicat” lui Corobea Cosmin, pila lui Petre Daea:

(...)

Chesnoiu Adrian-Ionuț: Tu vii la mine, îmi explici, domnule, uite: mi-ai dat asta? Pune-i la astea, la ordine, la (neinteligibil) și la aia. Când a plecat dă la tine si am vorbit io cu tine...

Martor denunțător: Da.

Chesnoiu Adrian-Ionuț: ...sau Jimmy... Ti-a zis: (vorbește în șoaptă) tră’ să- l punem pe ăsta acolo. Iei o persoană la tine și spui: cu acesta umbli-n brațe pă la toată lumea.

Martor denunțător: Da. Așa am să fac de-acuma.

(...)

Chesnoiu Adrian-Ionuț: (...) Tu pui o persoană și i-o dai în mână și-i spui: ministru’ vă roagă să semnați asta acum!

Martor denunțător: Da. Bine. A înțeles după discuția de astăzi.

Chesnoiu Adrian-Ionuț: Citiți-o și spuneți-mi dacă e ok sau nu. Să vedem dacă spune cineva că nu. Că dau aia... Io n-am apucat să mai fac ședință cu toți directorii. Că dau milităria jos din pod cu ei!

Martor denunțător: Da.

Chesnoiu Adrian-Ionuț: Adică, lucrurile se pot face cu zâmbetu’ pă buze sau cu biciul. Și la bici mă pricep. Mi-e greu să zâmbesc, (râde)

(...)

Chesnoiu Adrian-Ionuț: (...) Tu fă ce stabilești cu mine. Da? Rezolvă astea și vorbim. Te rog io, acum!”, se arată în dosarul de mare corupție al lui Chesnoiu.

Cu CV-ul la Mihai Fifor și Pistru

„Cu privire la conexiunile politice la care ne-am referit anterior, în primul rând, menționăm că inculpatul Adrian Ionuț Chesnoiu face parte din aceeași formațiune politică cu inculpații Pârv și Lăscaie.

În al doilea rând, din percheziția informatică a telefonului utilizat de inculpatul Mihai Pârv a rezultat că anterior scoaterii la concurs a funcției de director executiv adjunct al Direcției pentru Agricultură Județeană Arad, inculpatul a transmis curriculum vitae martorilor Mihai Viorel Fifor (președinte al organizației județene Arad a aceleiași formațiuni politice, precum și deputat în Parlamentul României) și Manea Eusebiu Pistru (senator în Parlamentul României din partea aceleiași formațiuni politice), ultimii cunoscând aspirațiile inculpatului pentru funcția de conducere din cadrul D.A.J. Arad.

Mai mult, din discuțiile clkienpurtate la data de 20 ianuarie 2022 prin intermediul aplicației WhatsApp între inculpatul Mihai Pârv și Manea Eusebiu Pistru, ultimul i-a transmis că, în urma unor discuții cu liderii locali ai partenerilor de coaliție, inculpatul urma să ocupe, prin concurs, postul de director executiv adjunct vizat, iar, ulterior, va ocupa funcția de director executiv:

"Acu suntem la discuții cu Falcă ”, "Am luat pt tine dir gen ”, "Dai concurs pe adj, "Si după treci gen ” . Întâlnirea din data de 20 ianuarie 2022 este confirmată de ambii martori menționați, care însă neagă faptul că în acel context s-au purtat discuții despre o astfel de funcție, care nu era una politică, discuția vizând doar funcțiile politice de prefect, secretar de stat, etc”, se arată în dosarul ajuns la instanța supremă.

Păienjenișul minciunilor

„Pistru recunoaște trimiterea mesajelor anterior prezentate către inculpatul Mihai Pârv, însă arată că l-a mințit pe ultimul și a dorit, în aceeași măsură, să scape de insistențele sale de a ocupa funcția de director executiv adjunct al D.A.J. Arad și să păstreze o bună colaborare cu acesta.

Chiar dacă ambii martori neagă că au avut vreo legătură cu candidatura și cu ocuparea prin concurs a funcției de director executiv adjunct al D.A.J. Arad de către inculpatul Mihai Pârv, cert este că la 2 luni și jumătate de la această discuție, numele inculpatului a apărut în tabelul prezentat de Răducan martorei denunțătoare în dreptul funcției de director executiv adjunct al Direcției pentru Agricultură Județeană Arad, cu mențiunea ”C-de organizat", înscris identificat în format .jpg în telefonul lui Răducan, cu dată de modificare 04.04.2022, deci cu mai bine de o lună înainte de susținerea probei scrise”, mai scriu anchetatorii DNA

În legătură cu al doilea „client„ de pe filieră de partid procurorii arată că „din discuția purtată prin intermediul aplicației Whatsapp, rezultă că la data de 10 mai 2022, în jurul orei 18.36, Chesnoiu i-a comunicat lui Răducan că ”a blocat Dâmbovița ”, în contextul în care, în urma demersurilor ambilor inculpați, inculpatul Lăscaie, după ce i s-au transmis o parte din subiectele de concurs (tot la solicitarea ministrului agriculturii), a obținut o notă insuficientă la interviul pentru ocuparea funcției de director executiv al DAJ Dâmbovița”

„În cadrul discuției ambientale din data de 18 mai, fiind întrebat de martora denunțătoare despre solicitarea de nepromovare a inculpatului Ionuț Cătălin Lăscaie în funcția de director executiv al DAJ Dâmbovița ("Ce făcură...neamu’ nostru de la Dâmbovița? ”), inculpatul Chesnoiu i-a confirmat că a luat această decizie deoarece i-a "fost prezentată situația greșit”.

În concluzie, sprijinul politic a fost esențial în demersurile de câștigare a concursurilor pentru funcțiile de conducere din cadrul D.A.J. Arad și Dâmbovița, cum de altfel, pierderea acestui sprijin a determinat, în cazul inculpatului Lăscaie nepromovarea interviului, după ce i se transmiseseră informațiile nepublice despre subiecte și promovase proba scrisă”, se mai arată în dosar.

Corobea - Cunoscut drept omul lui Daea

Potrivit actelor din dosarul de la instanța supremă pentru Mihai Corobea ex-ministrul Chesnoiu ar fi făcut demersuri uriașe de aducere în minister. Actele relevă sfidarea de către fostul ministru al aproape tuturor procedurilor legale motivarea permanentă fiind aceea că ar fi fost sunat cu insistență de către actualul ministru de la Agricultură, Petre Daea, pentru numirea „omului său„.

Martorii cu care au interferat anchetatorii DNA au relevat același aspect și există din interceptări ale DNA în care se vorbește în aceeași termeni.

Mihai Pârv și Cătălin Lăscaie - „Clienți„ de partid

Mihai Pârv, persoana pentru care s-a scos la concurs postul de director executiv adjunct al Direcției pentru Agricultură Județeană Arad, este fost președinte interimar al Partidului Social Democrat - Organizația Șepreuș, iar în perioada 22.02.2020 - 20.05.2020 a îndeplinit funcția de vicepreședinte în Biroul Permanent Județean al PSD Arad.

Totodată în perioada 27.09.2020 - 20.05.2022 a îndeplinit funcția de consilier local în cadrul Consiliului Local Șepreuș (jud. Arad), iar în perioada 29.05.2020-27.09.2020 funcția de consilier județean în cadrul Consiliului Județean Arad din partea Partidului Social Democrat.

De asemenea în anii 2016 și 2020, Mihai Pârv a candidat la funcția de primar al comunei Șepreuș din partea Partidului Social Democrat.

La rândul său Ionuț Cătălin Lăscaie a deținut funcția de manager al Centrului Cultural Județean Dâmbovița în perioada 2013 — 2020.

În perioada 19.01.2020 - 03.11.2022,acesta a ocupat funcția de vicepreședinte PSD Dâmbovița, iar din septembrie 2019 și până în prezent inculpatul îndeplinește și funcția de președinte al PSD Lungulețu.

Din data de 29.10.2020 și până în prezent, el îndeplinește funcția de consilier județean în Consiliul Județean Dâmbovița din partea Partidului Social Democrat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.