Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Numirea lui Édouard Philippe ca prim-ministru, o provocare lansată de Macron dreptei

reuters
macron si hollande

Noul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron, a jucat luni prima sa carte a 'recompunerii politice', numind un prim-ministru de dreapta, deputatul şi primarul din Le Havre, Édouard Philippe, un apropiat al lui Alain Juppé, o provocare lansată dreptei înaintea alegerilor legislative, notează AFP. Transferul de putere cu fostul de acum prim-ministru, Bernard Cazeneuve, a avut loc la ora locală 16.00, iar componenţa viitorului guvern, din care ar urma să facă parte şi alte personalităţi din partidul Republicanii şi din MoDem al lui François Bayrou, va fi făcută publică marţi, cu o zi înaintea primului Consiliul de Miniştri.

Născut la 28 noiembrie 1970 la Rouen (nord-vestul Franţei), din părinţi profesori, Édouard Philippe a urmat Ştiinţe Politice şi a absolvit Şcoala Naţională de Administraţie (ENA), promoţia 1997. Şi-a început activitatea politică în studenţie, ca militant socialist afiliat fostului premier Michel Rocard, înainte de a se alătura dreptei. Angajat la Consiliul de Stat, apoi primar la Le Havre din 2010, este un apropiat al lui Alain Juppé şi fost secretar general al Uniunii pentru o Mişcare Populară (UMP, redenumit Republicanii) între 2002-2004.

Puţin cunoscut publicului, a fost membru al cabinetului lui Juppé în scurta trecere a acestuia la Ministerul Ecologiei în 2007, după care a intrat în sectorul privat, ca avocat specializat în drept public la un cabinet anglo-saxon şi apoi ca director de afaceri publice al grupului nuclear Areva (2007-2010). În 2012 a fost ales deputat de Seine-Maritime. Alain Juppé a salutat imediat numirea sa ca prim-ministru, apreciind că Philippe are "toate calităţile" pentru acest post, reafirmându-şi în acelaşi timp sprijinul pentru candidaţii de dreapta a legislative. "Cu un prim-ministru de dreapta, parlamentul are nevoie de stânga", a reacţionat în schimb Jean-Christophe Cambadélis, secretarul general al Partidului Socialist, pe Twitter.

Numirea lui Édouard Philippe, ipoteză care circula din seara turului al doilea al prezidenţialelor, este primul gest al "recompunerii" politice dorite de Macron, ales cu 66,1% din voturi în faţa preşedintei Frontului Naţional, Marine Le Pen. Partidul lui Macron, La République en marche (REM), se defineşte ca fiind "şi de dreapta, şi de stânga". "L-am văzut pe Nicolas Sarkozy praticând deschiderea în 2007, nu cred în ea", dar "dacă Emmanuel Macron, ţinând cont de condiţiile victoriei sale, vrea într-adevăr să transgreseze complet, cred că dreapta în ansamblul său, nu Édouard Philippe, va trebuie să-şi pună problema", explica între cele două tururi de scrutin viitorul prim-ministru.

Philippe a fost unul din purtătorii de cuvânt ai lui Juppé în timpul alegerilor primare ale dreptei, dar a părăsit echipa de campanie a lui François Fillon la începutul lui martie, după anunţarea punerii acestuia sub inculpare. La mai puţin de o lună de legislative, această numire sună ca o provocare lansată Republicanilor, al căror candidat a fost eliminat în primul tur al alegerilor prezidenţiale. Desemnarea sa 'are sens, ea sparge dreapta', a comentat un membru al cercului din imediata apropiere a noului preşedinte.

Cei doi bărbaţi 'se cunosc şi se apreciază, în acelaşi timp pentru onestitatea lor intelectuală şi pentru rigoarea lor', a declarat Benjamin Griveaux, purtător de cuvânt al partidului prezidenţial. Anturajul noului premier îl descrie ca un spirit 'strălucitor' şi 'modern', dar uneori 'abrupt', după imaginea lui Alain Juppé. Germanofon, căsătorit, tată a trei copii, amator de box, Philippe se autodescrie însă ca 'mult mai liberal decât Alain Juppé', conform Agerpres.

În cartea sa despre Alain Juppé ('Lapins et Merveilles'), jurnalista Gaël Tchakaloff îi face lui Edouard Philippe un portret acid: 'aroganţă, exces de încredere în sine şi ambiţie nemăsurată'. 'Nu este foarte accesibil', afirmă un deputat din Normandia, care nu îl consideră pe Philippe de 'o căldură colosală', dar vede în el un om 'de calitate'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.