Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NYT: Trump Jr. ŞTIA că ruşii vor să-l ajute pe tatăl său în campania electorală

Donald Trump Jr

Fiul cel mare al preşedintelui SUA, Donald Trump Jr, a fost informat printr-un e-mail în legătură cu existenţa unui efort din partea Moscovei de a-l ajuta pe tatăl său în campania electorală, susţine cotidianul New York Times, preluat marţi de DPA, conform agerpres.

Respectivul e-mail i-a fost trimis lui Trump Jr. înainte de întâlnirea sa cu o avocată rusă pentru a obţine informaţii compromiţătoare despre rivala democrată a tatălui său, Hillary Clinton, şi în el se menţionează că materialul în cauză face parte dintr-un efort al Rusiei de a ajuta campania lui Donald Trump. Cel care a trimis e-mailul este jurnalistul Rob Goldstone, fost reporter la un tabloid britanic şi care a contribuit la organizarea întâlnirii din iunie 2016, precizează ziarul, citând trei persoane informate.

Acum e SIGUR. Trump ŞI-A AMÂNAT vizita oficială în Marea Britanie pentru anul viitor

Mesajul indică faptul că sursa informaţiei este guvernul rus, deşi nu există niciun indiciu că informaţiile compromiţătoare promise ar fi fost obţinute prin piratarea de către Moscova a comunicaţiilor Comitetului Naţional Democrat, menţionează New York Times.

Trump Jr. a confirmat că întâlnirea sa cu avocata rusă, dezvăluită sâmbătă de ziarul american, a avut loc la Trump Tower din New York la puţin timp după ce tatăl său a obţinut nominalizarea republicană pentru a candida la preşedinţia SUA, dar a insistat că nu a fost nimic în neregulă în legătură cu întrevederea respectivă. "Evident, sunt prima persoană implicată într-o campanie care a acceptat o întâlnire pentru a se informa despre un adversar... nu a dus nicăieri, dar a trebuit să ascult", a transmis Donald Trump Jr luni pe Twitter.

Tot luni, Kremlinul a dezminţit că ar cunoaşte-o pe avocata implicată, Natalia Veselniţkaia, iar Casa Albă a afirmat că Trump a aflat de întâlnire abia acum câteva zile.

"Nu ştim cine este şi fireşte că nu putem monitoriza întâlnirile tuturor avocaţilor ruşi nici în Rusia, cu atât mai puţin în străinătate", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, citat de TASS. În ce o priveşte, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe Sarah Sanders a ţinut să precizeze că întrevederea lui Trump Jr. cu Veselniţkaia a fost "foarte scurtă" şi a fost singura.

Accident CUMPLIT pe autostradă. Doi oameni au murit după ce un autocar A DISTRUS tot ce i-a ieşit în cale - VIDEO

New York Times a menţionat că la întâlnirea din iunie 2016 au mai luat parte şi Paul Manafort, care era consilier al campaniei prezidenţiale, şi ginerele lui Trump, Jared Kushner, fiind prima confirmare publică a faptului că unii membri ai campaniei Trump s-au arătat "dispuşi să accepte ajutor rus". Sarah Sanders a insistat că în continuare Casa Albă îşi menţine poziţia în sensul că "nu a existat nicio interferenţă între campania lui Donald Trump şi Rusia cu scopul de a influenţa alegerile".

Trump Jr. a mai explicat într-un comunicat că avocata rusă "a spus că deţine informaţii că indivizi având conexiuni cu Rusia finanţează Comitetul Naţional Democrat şi o susţin pe dna Clinton", dar "afirmaţiile ei au fost vagi, ambigue şi lipsite de sens". Ulterior, el a mai transmis pe Twitter că avocata a adus în cele din urmă în discuţie problema adopţiilor de copii din Rusia, iar la rândul ei Veselniţkaia a afirmat, într-o declaraţie citată de New York Times, că nu a discutat cu Trump Jr. "nimic legat de campania prezidenţială".

Senatoarea republicană Susan Collins, membră a Comisiei pentru informaţii a Senatului american, a declarat luni în faţa presei că Trump Jr. şi alte persoane care au luat parte la întâlnirea din iunie 2016 trebuie să fie audiaţi de această comisie, care investighează în legătură cu interferenţa rusă în campania electorală din 2016. Fiul lui Trump a anunţat - tot pe Twitter - că este pregătit să pună la dispoziţia Comisiei tot ce ştie, dar şi-a angajat şi un avocat pentru a-l reprezenta în anchetele legate de Rusia. Potrivit Reuters, este vorba de avocatul newyorkez Alan Futerfas, specializat în drept penal şi între ai cărui clienţi s-au numărat cunoscuţi lideri ai crimei organizate, hackeri şi delincvenţi din sfera economică.

O nouă reuniune a dialogului informal al ţărilor din Parteneriatul Estic a avut loc la Chişinău

În cariera sa de peste 25 de ani, Futerfas a câştigat, între altele, în 1997 un proces pentru capul mafiot Anthony Russo, după ce a devenit cunoscut faptul că un agent al FBI s-ar fi aflat la originea unei scurgeri de informaţii care a contribuit la declanşarea unui război între clanuri. La începutul anilor 2000, a avut contacte cu Moscova reprezentând-o pe Christine Berry, o consilieră a fostului director al companiei de securitate Tyco International Dennis Kozlowski, acuzat de fraudă. Între clienţii săi s-a mai numărat şi Nikita Kuzmin, cetăţean rus care a acceptat anul trecut să plătească 6,9 milioane de dolari, după ce a fost acuzat de crearea unui malware care expunea conturile bancare ale utilizatorilor la atacuri informatice.

În vara lui 1985, pe când studia dreptul, Futerfas a lucrat pentru avocatul Jay Goldberg, care ulterior l-a asistat pe Donald Trump la divorţ. Alan Futerfas a afirmat însă că nu a ajuns la Trump Jr prin intermediul lui Goldberg.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.