Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O algă roşie invazivă a fost depistată în două zone din Marea Mediterana

world-today-news.com
algă alge

O algă roşie invazivă, ce reprezintă o ameninţare pentru iarba de mare Posidonia şi a cărei prezenţă îi îngrijorează pe oamenii de ştiinţă, a fost depistată într-o a doua zonă a din regiunea franceză a Mării Mediterane, a anunţat marţi Parcul Naţional Port-Cros (sud-est), informează AFP.

Lophocladia lallemandii este o "algă roşie filamentoasă originară din Marea Roşie şi Oceanul Indian", potrivit unui comunicat emis de parcul naţional.

"Nu este prima dată când o observăm în Marea Mediterană franceză, am văzut-o deja în Corsica, acum doi ani, dar se pare că se răspândeşte", a declarat pentru AFP Thierry Thibault, cercetător în cadrul Institutului Mediteranean de Oceanologie, potrivit Agerpres.ro.

Încălzirea actuală a apelor mediteraneene a favorizat fără îndoială această răspândire, potrivit parcului.

Potrivit lui Thibault, două studii ştiinţifice au constatat deja că Lophocladia lallemandii "poate avea un impact îngrijorător asupra pajiştilor de iarbă Posidonia", care sunt esenţiale pentru ecosistemul marin deoarece servesc drept pepinieră pentru peşti şi ca barieră împotriva eroziunii. 'Va concura cu pajiştile şi le va destructura", se teme specialistul.

Algele marine nu au prădători deoarece sunt "necomestibile" pentru vieţuitoare ierbivore precum peştele salpa şi aricii de mare.

Marea Mediterană este "regiunea lumii care găzduieşte cel mai mare număr de specii introduse", conform Parcului Naţional Port-Cros.

Transportate cu precădere în apa de balast din navele ce traversează Canalul Suez, a cărui lărgire recentă favorizează şi mai mult acest fenomen, speciile invazive sunt introduse în Mediterana şi prin acvacultură, a subliniat Thibault, menţionând că anumite stridii crescute în Franţa, de exemplu, "provin din Canada".

Echipa de la Institutul Mediteranean de Oceanologie, condusă de Thibault, care a studiat în iunie o algă provenită din Japonia ce coloniza regiunea Calanques din Marsilia (Rugulopteryx okamurae), a descoperit recent aproximativ zece hectare cu Halophila stipulaceaune - o plantă din Oceanul Indian - lângă Cannes.

"Va trebui să trecem la următorul nivel în ceea ce priveşte conştientizarea asupra invaziei biologice", a declarat cercetătorul.

Este nevoie de informarea publicului larg astfel încât "să nu se arunce în mare resturi de arici de mare sau de stridii" şi de reglementări mai ferme, "în special în ceea ce priveşte apa de balast a navelor", care poate conţine mii de microbi şi de specii", a precizat Thierry Thibault.

"Riscul este biologic în acest stadiu şi nu uman, aşa că este mai greu de transmis acest mesaj", a spus el. Cu toate acestea, alga Rugulopteryx okamurae a provocat deja probleme, notează AFP.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.