Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O balenă a eșuat pe o plajă: oamenii au rămas șocați când au găsit 'Aurul plutitor' în valoare de 500.000 de euro

The Guardian
balena

Un cașalot, o specie de balenă extrem de căutată de către braconieri, a eșuat pe o plajă din Las Palmas, Spania. Pe lângă operațiunea de curățare a plajei, un om de știință a fost curios să afle de ce a murit balena, iar în interiorul ei a găsit ambergris, o substanță foarte rară care este numită și ”Aurul plutitor” sau ”Sfântul Graal” al parfumierilor din cauza calităților pe care le posedă. Această bucată de ambergris valorează aproximativ 500.000 de euro, informează The Guardian.

Mările puternice și mareea în creștere au îngreunat efectuarea unei autopsii, dar Antonio Fernández Rodríguez, șeful Institutului de sănătate animală și securitate alimentară de la Universitatea din Las Palmas, era hotărât să afle de ce a murit balena.

Suspectând o problemă digestivă, el a inspectat colonul animalului - și a simțit ceva tare lipit de acea parte a intestinului. "Ceea ce am scos a fost o piatră cu diametrul de aproximativ 50-60 cm și care cântărea 9,5 kg", a spus el. "Valurile se prăbușeau peste balenă. Toată lumea mă privea când m-am întors pe plajă, dar nu știau că ceea ce aveam în mâini era ambergris."

content-image

Ce este ambergrisul sau ”aurul plutitor”

Ambergrisul este o substanță rară, adesea cunoscută sub numele de aur plutitor, care a fost Sfântul Graal al parfumierilor timp de secole. Bucățica pe care Fernández o ținea în mână valora aproximativ 500.000 de euro (430.000 de lire sterline).

Originea ambergrisului, produs de aproximativ unul din 100 de cașaloți, a fost rezolvată abia atunci când a început vânătoarea de balene pe scară largă, la începutul secolului al XIX-lea. Balenele mănâncă cantități mari de calmar și sepie, cea mai mare parte a acestora nu poate fi digerată și este vomitată. Însă o parte rămâne și, de-a lungul anilor, se leagă în intestinele balenei pentru a forma ambergris.

Aceasta este uneori excretată, motiv pentru care ambergrisul se găsește cel mai des plutind în mare. Dar, uneori, ca în cazul balenei din La Palma, crește prea mult, rupând intestinul și ucigând balena.

Ambergrisul are un miros lemnos, precum lemnul de santal, dar conține și ambreină, un alcool inodor care poate fixa și prelungi durata de viață a parfumurilor, de unde și popularitatea sa în rândul parfumierilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.