Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O bombă a bubuit în Parlamentul European: liber la folosirea pesticidelor chimice în agricultură

capital.ro
pesticide

Proiectul marelui plan UE de a reduce dependența agricultorilor de pesticidele chimice e mort, întrucât Parlamentul European (PE) l-a respins miercuri prin vot.

Reglementarea Utilizării Sustenabile (SUR) a fost respinsă de PE cu 299 voturi contra, 207 pentru și 121 abțineri.

E o fundătură pentru un segment esențial al Pactului Verde al Comisiei Europene, care, după un an și jumătate de negocieri, nici n-a reușit să ajungă în ultima fază a procedurii de negociere, în care Comisia, Consiliul UE și PE ar fi trebuit să ajungă la un acord final.

O zi neagră pentru Europa

„E o zi foarte întunecată pentru întreaga societate și pentru mediu - dar și pentru fermierii care ar fi fost eliberați de dictatele industriei agricole”, a declarat europarlamentara austriacă ecologistă Sarah Wiener, responsabilă cu dosarul respectiv din partea comisiei de mediu din PE.

Verzii și alte partide de stânga au votat în cele din urmă împotriva formei finale a proiectului de lege, din cauză că o campanie concertată a Partidului Popular European și a altor grupuri de dreapta îi diluaseră numeroase prevederi.

Wiener a propus ca proiectul să fie retrimis comisiei de mediu spre revizuire, însă propunerea i-a fost respinsă cu 324 de voturi contra 292.

Pentru ca proiectul să poată deveni lege, e obligatoriu ca PE să adopte o poziție, pe baza căreia să înceapă negocieri cu Consiliul UE, care reprezintă guvernele.

Proiectul, propus de Comisie în iulie 2022, urmărea să înjumătățească utilizarea și pericolul pesticidelor chimice în UE, care au fost corelate cu înmulțirea cazurilor de cancer și de alte boli, precum Parkinson, dar și cu degradarea mediului, inclusiv declinul insectelor polenizatoare, fără de care nu se pot crește recolte.

Propunerea inițială a Comisiei a fost denunțată de asociații de lobby ale fermierilor, respectiv industriei agricole, cât și de parlamentari conservatori, pe motiv că ar afecta productivitatea agricolă și competitivitatea agricultorilor din UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.