Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O carte pe zi: `Cetatea Cucului din Nori` de Anthony Doerr

playtech.ro
carte

Anthony Doerr, laureat al Premiului Pulitzer 2015, a câștigat, în Franța, Le Grand prix de littérature américaine pentru romanul Cetatea cucului din nori (8 noiembrie 2022). Un manuscris din Grecia antică unește trecutul, prezentul și viitorul umanității. O carte gândită ca un imn închinat cărților.

„Cetatea Cucutui-din-Nori, un basm grecesc pierdut al scriitorului Antoniu Diogene, care relatează călătoria unui păstor către un oraş ceresc, a fost probabil scris la sfârşitul secolului întâi era noastră. Ştim dintr-un rezumat bizantin de secol nouă că povestea se deschide cu un scurt prolog în care Diogene se adresează unei nepoate suferinde şi declară că n-ar fi inventat acea poveste comică, ci ar fi descoperit-o într-un mormânt din străvechiul oraş Tir, scrisă pe douăzeci şi patru de tăbliţe de lemn de chiparos. îmbinând elemente de basm, aventură nebunească, science-fiction şi satiră utopică, e prezentat în epitoma lui Fotie ca unul dintre cele mai fascinante romane antice”, conform Mediafax.

Scriu editorii: „Constantinopol, 1453 – de-o parte și de alta a zidurilor orașului, doi copii, Anna și Omeir, sunt sortiți să se întâlnească, pentru a salva o carte și, prin gestul lor, pe ei înșiși. Idaho, în prezent – la etajul bibliotecii publice, octogenarul Zeno împreună cu cinci copii montează o bizară piesă de teatru, în vreme ce, la parter, adolescentul idealist Seymour se pregătește să detoneze o bombă, crezând că luptă pentru o cauză nobilă. În spațiu, peste câteva decenii – Konstance, pe o navă interstelară având ca destinație o exoplanetă, supraviețuiește doar călăuzită de o poveste pe care i-o spunea tatăl ei seară de seară. Destinele tuturor personajelor sunt legate de misteriosul manuscris din vechime, care celebrează puterea scrisului și a imaginației.

Cetatea cucului din nori e o construcţie admirabilă ca ambiţie şi execuţie, un mic labirint polifonic, cu multiple planuri temporale, unde cititorul se va pierde şi regăsi cu încântare, pentru că e clădit pe o temelie foarte solidă, care e nici mai mult, nici mai puţin decât credinţa autorului în puterea vindecătoare a poveştilor”.

Prin urmare, cinci personaje principale, Ana, Omeir, Seymour, Zeno și Konstance descoperă, fiecare în timpul și spațiul său, puterea imaginației. O poveste despre un om care visa să se transforme în pasăre, traversează timpul și continentele, născând iubiri și prietenii și mai cu seamă salvând lumea prin fantezie.

„Uimire și disperare, dragoste, distrugere și speranță – toate își află locul în intriga somptuoasă a romanului” - Observer.

„Într-o lume în care natura și poveștile sunt mai prețioase ca oricând, acest roman minunat educă, vindecă și inspiră deopotrivă” - The Times.

Anthony Doerr – Cetatea Cucului din Nori. Traducere din limba engleză şi note de Iulia Gorzo. Editura Humanitas Fiction, colecția Raftul Denisei. 524 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.