Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O carte pe zi: 'Ficțiune la feminin' de Elisabeta Lăsconi

Radu Pop
Mediafax
carte

Într-o cronică din 2013, Elisabeta Lăsconi remarca faptul că s-a produs o mutație decisivă în spațiul literar:au început să se acorde premii celebre, Nobel și Man Booker, și femeilor. În deceniul dinainte trei scriitoare primiseră Premiul Nobel, adică un sfert din cele laureate în ultima 100 de ani, scrie Mediafax.

Elisabeta Lăsconi (1957-2016) - absolventă a Facultăţii de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti (1980), doctor în litere (1998) la aceeaşi universitate cu o teză despre opera lui Sorin Titel - a predat limba şi literatura română în Capitală, iniţial la gimnaziu, ulterior în licee de prestigiu (Colegiul „I. L. Caragiale” şi Colegiul German „Goethe”). În regim de colaborare, a predat şi la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti. A publicat două cărți, cea de față, postum, apărută anul acesta, și Cărţi pereche în literatura română şi universală, Editura Meronia, în 2016. A fost coautor al mai multor manuale. A coloborat cu mai multe reviste culturale, inclusiv „Ziarul de duminică”, unde a avut mai mulți ani o rubrică foarte interesantă și căutată, „Ficțiune la feminin” – despre cărți scrise de femei, în majoritate tarduceri.

Într-un interviu din urmă cu un deceniu, îmi declara: „Cred că sunt doar un pasionat cititor, de aici vine şi impresia (pură impresie!) că ştiu tot ce se întâmplă pe piaţa editorială, în zona traducerilor”.

Cartea pe care o semnalăm astăzi cuprinde textele apărute în rubrica amintită mai sus. Din păcate, nici editura, nici cel care a alcătuit volumul nu precizează absolut nicăieri că sunt texte apărute în revistă, nu se menționează nicio dată, nu există măcar un paragraf despre activitatea Elisabetei Lăsconi, de autoare de eseuri, cronici şi articole de critică literară.

Din fericire, volumul începe cu o cronică apărută cam la jumătatea perioadei de colaborare, în octombrie 2013, care vorbește despre mutația decisivă în spațiul literar, despre care am amintit la începutul textului nostru: „Premiile mai confirmă ideea susținută de Virginia Woolf în eseul ei,acum, faimos – scriitoarele vor apărea când femeile vor avea privilegiul camerei separate care să le permită introspecția și reflecția, pentru a fi ele însele, dincolo de rolurile sociale obligatorii.”

O carte minunată, instructivă și din care veți afla cât de multe cărți admirabile scrise de femei au apărut la noi în prima jumătate a deceniului trecut.

Elisabeta Lăsconi – Ficțiune la feminin Cronici ale unor cărți de proză scrise de femei. 9 septembrie 2010 -20 august 2015. . Editura UZP (Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România). 300 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.