Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O casă de licitaţii retrage de la vânzare un manuscris asociat conchistadorului Hernan Cortes, sustras din arhiva Mexicului

https://www.bbc.com/
hernan cortes conchistador

O casă de licitaţii din Statele Unite a retras de la vânzare un manuscris din secolul al XVI-lea, care face trimitere la conchistadorul Hernan Cortes, după ce mai mulţi cercetători au susţinut că documentul a fost probabil furat din Arhivele Naţionale ale Mexicului, potrivit Reuters ,citată de Agerpres.

Documentul, care datează din 1521, este un ordin regal adresat lui Cortes, conducătorul flotei spaniole care a colonizat teritoriul pe care se află Mexicul din zilele noastre, şi către Pedro de Alvarado, identificat în text ca primarul oraşului Tenochtitlan, capitala imperiului aztec.

Casa Swann Auction Galleries, cu sediul în New York, a promovat vânzarea documentului pe pagina sa de internet la un preţ cuprins între 20.000 şi 30.000 de dolari, în cadrul unei licitaţii programate pe 24 septembrie.

Citește și: Dorel Căprar, pretinsul 'PROPRIETAR' al posturilor publice vacante din județ, aspiră la fotoliul primăriei Arad - Lista completă a candidaților pentru arădeni

Manuscrisul este ''o transcriere contemporană făcută de scribi a originalului semnat de Cortes, care se păstrează în Archivo General de Indias, din Sevilla'', au precizat la începutul săptămânii reprezentanţii Swann Auction Galleries.

Miercuri, reprezentanţii casei de licitaţii au declarat pentru Reuters ''că vor retrage acest lot din cadrul licitaţiei''. Nu au precizat dacă manuscrisul va fi returnat Mexicului.

Anunţul casei de licitaţii vine la câteva zile după ce trei cercetători mexicani, alături de un coleg de la Universitatea din Valladolid, Spania, au pus sub semnul întrebării provenienţa manuscrisului, alertând autorităţile mexicane şi încercând să oprească astfel licitaţia.

Cercetătorii au spus că imaginea manuscrisului, aşa cum apare pe site-ul Swann, este similară cu o fotografie din 2010 realizată de un om de ştiinţă spaniol, specialist în Cortes, pe când documentul se afla în Arhiva Generală Naţională a Mexicului.

Manuscrisul a fost păstrat într-o secţiune a arhivei care adăposteşte unele dintre cele mai vechi documente păstrate pe continentul american, multe fiind scrise de mâna lui Cortes.

Carlos Ruiz, directorul general al arhivei, a spus săptămâna aceasta că numărul documentelor sustrase din arhivă a fost ''monumental''.

Michel Oujdik, unul dintre cercetătorii mexicani care au alertat autorităţile, a spus că trebuie demarată o investigaţie, iar ''furtul de documente de acest fel să înceteze''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.