Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O colecţie de comori literare de Jane Austen şi Emily Brontë a fost salvată de la vânzare în străinătate

basilica.ro
carte carti educatie casa memoriala

O colecţie de comori literare britanice a fost salvată de la vânzare în străinătate de către o organizaţie caritabilă a bibliotecilor naţionale, scrie BBC.

Poezii rare scrise de mână de Emily Brontë, lucrări de Robert Burns şi primele ediţii ale lui Jane Austen sunt incluse în colecţie.

Prietenii Bibliotecilor Naţionale (FNL) au strâns peste 15 milioane de lire sterline pentru a achiziţiona Biblioteca Honresfield, care găzduieşte lucrările, şi spun că intenţionează să o păstreze în domeniul public.

Biblioteca a fost în mare parte inaccesibilă în ultimii 80 de ani.

A fost înfiinţată spre sfârşitul secolului al XIX-lea de către proprietarul morii din Rochdale, William Law. El a strâns manuscrise şi a tipărit cărţi scrise de giganţi literari din Anglia şi Scoţia, potrivit News.ro.

Casa de licitaţii Sotheby's a anunţat vânzarea bibliotecii, în trei tranşe, în mai 2021.

Poeziile lui Emily Bronte erau de aşteptat să fie adjudecate între 800.000 şi 1,2 milioane de lire sterline, iar o primă ediţie a romanului ei „Wuthering Heights” între 200.000 şi 300.000 de lire sterline.

Cu toate acestea, FNL a solicitat cu succes agenţilor să amâne vânzarea.

Întârzierea a permis organizaţiei de caritate să strângă fonduri suficiente pentru a cumpăra întreaga colecţie în numele bibliotecilor din Marea Britanie.

Colecţia include mai multe lucrări ale lui Charlotte, Emily şi Anne Brontë, inclusiv nuvele, poezii şi manuscrise, care au rămas nevăzute timp de 80 de ani şi nu au fost niciodată examinate corespunzător.

De asemenea, apar lucrări ale lui Sir Walter Scott şi Jane Austen, inclusiv două scrisori de la aceasta din urmă către sora ei Cassandra - dintre care în una discută cum au fost primite romanele „Pride and Prejudice” şi „Sense and Sensibility”.

Din colecţie fac parte şi un compendiu de poezii, note, scrisori personale şi idei elaborate de Burns când era un tânăr necunoscut de 24 de ani.

Prinţul de Wales, care este patronul FNL, a descris achiziţia drept „o veste extraordinară pentru ţara noastră”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.