Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O comisie mixtă de istorici va 'face lumină' asupra rolului Franţei în reprimarea mişcărilor de independenţă din Camerun

camerun

Vineri au început lucrările unei comisii de istorici francezi şi camerunezi însărcinate să 'facă lumină' cu privire la acţiunile Franţei în Camerun în perioada colonizării, comisie cerută de preşedintele francez Emmanuel Macron în iulie, relatează AFP.

Istoricul francez Karine Ramondy şi artistul camerunez Blick Bassy co-prezidează această comisie, care se va apleca asupra 'rolului şi angajamentului Franţei în Camerun în lupta contra mişcărilor de independenţă şi de opoziţie între 1945 şi 1971', au precizat cei doi într-o conferinţă de presă la Yaoundé.

Comisia îşi va face publice lucrările 'la sfârşitul lui 2024', au adăugat co-preşedinţii, dând citire unui comunicat.

Ea cuprinde o componentă ştiinţifică, pentru 'a furniza o analiză a istoriei acelei perioade', a menţionat Karine Ramondy, care va coordona o echipă de 15 cercetători camerunezi şi francezi ce vor avea acces la 'totalitatea arhivelor publice franceze, inclusiv la cele încă clasificate', potrivit Agerpres.

După înfrângerea Germaniei la sfârşitul Primului Război Mondial în 1918, Societatea (Liga) Naţiunilor (precursoarea Organizaţiei Naţiunilor Unite) a trecut cea mai mare parte a coloniei germane Kamerun sub tutela Franţei, iar restul (partea vestică învecinată cu Nigeria), sub cea a Regatului Unit.

Înainte de independenţa Camerunului în 1960, autorităţile franceze au reprimat în sânge luptătorii din UPC (Uniunea Populaţiilor din Camerun), un partid naţionalist fondat la sfârşitul anilor 1940 şi angajat în lupta armată împotriva colonizatorului şi a aliaţilor săi camerunezi, mai ales în ţinutul Bamiléké.

Mai multe zeci de mii de militanţi pro-UPC, printre care liderul Ruben Um Nyobe, au fost masacraţi mai întâi de armata franceză, apoi, după independenţă, de armata cameruneză a regimului lui Ahmadou Ahidjo (1960-1982).

A doua componentă a comisiei, condusă de Bassy, se va apleca asupra aspectelor 'patrimoniale şi artistice', cu accent pe studiul 'patrimoniului oral şi material' al perioadei.

Desemnarea celor doi co-preşedinţi a suscitat criticile unei părţi a comunităţii ştiinţifice cameruneze.

Profesorul Daniel Abwa, preşedintele Societăţii cameruneze de Istorie (SCH), a emis un comunicat în care şi-a exprimat regretul faţă de 'o voinţă franceză de a scrie istoria Camerunului fără istoricii camerunezi'.

'Oamenii s-au luat după un zvon pentru a isca discuţii. Nu voi lucra cu istoricii, ci mai degrabă cu asociaţiile şi oamenii de teren', a răspuns Blick Bassy.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.