Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O delegaţie a talibanilor din Afganistan se află la Geneva pentru întâlniri diplomatice şi cu organizaţii umanitare

captură TV
talibani

O delegaţie de peste zece reprezentanţi ai talibanilor din Afganistan se află la Geneva, la invitaţia unei organizaţii neguvernamentale, pentru întâlniri cu diplomaţi elveţieni şi cu organizaţii umanitare, informează marţi AFP din surse oficiale şi din domeniul asistenţei umanitare.

O purtătoare de cuvânt al Ministerului de Externe al Elveţiei a precizat că vizita "nu constituie o legitimare, nici o recunoaştere" a regimului aflat la putere la Kabul din august anul trecut. AFP reaminteşte că legitimitatea talibanilor, care au recucerit Afganistanul după 20 de ani de război de gherilă, nu este recunoscută de cea mai mare parte din comunitatea internaţională.

Potrivit agenţiei de presă elveţiene ATS Keytone, preluată de AFP, delegaţia afgană este condusă de muftiul Latifullah Hakimi, oficial de rang înalt în Ministerul Apărării şi şef al comisiei pentru depistarea abuzurilor în cadrul mişcării talibane, potrivit Agerpres.ro.

Purtătoarea de cuvânt citată a anunţat că delegaţia din Ministerul elveţian de Externe care va discuta săptămâna aceasta cu talibanii este formată din reprezentanţi ai direcţiei pentru dezvoltare şi cooperare, ai diviziei pentru pace şi drepturile omului şi ai diviziei politice Asia-Pacific.

Sunt prevăzute şi runde de dialog cu reprezentanţii altor state europene, mai informează ATS.

Organizaţia care i-a invitat pe talibani este Geneva Call, care încearcă să sprijine aplicarea legislaţiei umanitare internaţionale de către grupurile armate, altele decât cele de stat şi care acţionează de mulţi ani în Afganistan.

Geneva Call nu a răspuns solicitării AFP de a comenta, dar Ministerul de Externe de la Berna a precizat că "membrii delegaţiei vor purta discuţii despre accesul umanitar la populaţiile nevoiaşe, despre protecţia actorilor umanitari şi respectarea drepturilor omului. Protecţia copiilor în timpul conflictelor şi gestionarea terenurilor contaminate de mine se află de asemenea pe agenda discuţiilor, care au loc într-un cadru confidenţial."

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a confirmat că este prevăzută o întâlnire cu delegaţia afgană. "Acest dialog este esenţial pentru îndeplinirea misiunii noastre umanitare strict neutre şi imparţiale. Vom purta acest dialog cu delegaţia la înalt nivel a IEA (Emiratul Islamic din Afgaanistan - n. red.) la Geneva, săptămâna aceasta, şi sperăm ca discuţiile să fie constructive", a declarat un purtător de cuvânt al CICR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.