DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

O echipă de arhitecţi egipteni a câştigat concursul UNESCO pentru reconstrucţia moscheei Al-Nuri de la Mosul

https://www.bbc.com/
al nuri

UNESCO a anunţat, joi, că o echipă egipteană a câştigat un concurs internaţional pentru reconstrucţia şi reabilitarea emblematicei moschei Al-Nuri de la Mosul (Irak), distrusă, cu minaretul său înclinat, după lupte contra Stat islamic, scrie AFP, potrivit news.ro,

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, cu sediul la Paris, îşi desfăşoară cel mai ambiţios proiect în prezent, "să renască spiritul Mosulului", vizând reconstrucţia celui de-al doilea oraş din Irak, fief al jihadiştilor devastată în timpul recuceririi din 2017.

UNESCO a lansat în noiembrie acest concurs internaţional, pregătit împreună cu autorităţile irakiene şi Fondul sunnit irakian, cu sprijinul Emiratelor Arabe Unite, principalii donatori pentru proiectul de reconstrucţie la Mosul, a cărei moschee de secol XII unde autoproclamatul "calif" al gupării jihadiste Stat islamic, Abou Bakr al-Baghdadi, şi-a făcut singura apariţie publică cunoscută în 2014.

Citește și: BREAKING Sorina Pintea pierde PRIMUL MECI cu DNA

Dosarul selecţionat, dintre 123 de proiecte, intitulat "Dialogul curţilor", a fost trimis de patru parteneri asociaţi (Salah El Din Samir Hareedy, arhitect-şef, Khaled Farid El-Deeb, Sherif Farag Ebrahim şi Tarek Ali Mohamed) şi patru designeri (arhitecţii Noha Mansour Ryan, Hager Abdel Ghani Gad, Mahmoud Saad Gamal şi Yousra Muhamed El-Baha).

"Reconstrucţia complexului moscheei Al-Nuri, un sit istoric care face parte din istoria Mosulului, va constitui o etapă importantă în procesul ce vizează reconcilierea şi coeziunea socială a unui oraş distrus de război", a spus directoarea generală a UNESCO, Audrey Azoulay, citată în comunicat.

Potrivit UNESCO, complexul Al-Nuri, cel mai mare spaţiu public din oraşul vechi, va fi dotat cu noi spaţii "dedicate comunităţii" (activităţi educative, sociale şi culturale) şi va fi "integrat" în mediul urban datorită spaţiilor deschise cu cinci puncte de intrare de pe străzile adiacente.

Sala de rugăciune va avea aspectul pe care l-a avut înainte de 2017 şi părţile care nu au fost afectate de lupte vor fi integrate în noua clădire. Dar proiectul prevede "îmbunătăţiri notabile în utilizarea luminii naturale şi a spaţiilor extinse pentru femei şi demnitari".

Vor fi create "grădini închise care amintesc de casele şi grădinile istorice care se aflau în jurul sălii de rugăciune înainte de restructurarea sa în 1944".

Câştigătorii trebuie să abordeze acum un proiect mai detaliat "în vederea începerii lucrărilor la sfârşitul toamnei viitoare", adică la aproape trei ani de la aşezarea simbolică a pietrei de temelie a reconstrucţiei, în decembrie 2018

Pentru iniţiativa "Reanimaţi spiritul Mosulului", UNESCO a strâns în 2019 mai mult de 100 de milioane de dolari, jumătate din suma fiind promisă de Emiratele Arabe Unite, alături de la alţi donatori precum Uniunea Europeană şi Japonia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.