Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O expoziție ce propune vizitatorilor să o descopere pe Marie Curie, femeia modernă a epocii sale, vernisată la Paris

agerpres.ro
expozitie Marie Curie

O expoziție dedicată cercetătoarei Marie Curie, care pune accentul pe "femeia modernă" aflată în spatele acestei personalități științifice legendare, născută în urmă cu 150 de ani în Polonia și recompensată cu două premii Nobel, a fost vernisată miercuri la Paris, informează AGERPRES, citând AFP.

Citeşte şi: Ce se întâmplă cu tichetele de vacanţă în 2018. Directiva ministrului pentru instituţiile care nu au acordat tichete în 2017

"Scopul nostru a fost să nu revenim asupra descoperirilor sale științifice, ci să arătăm o imagine a ei puțin diferită față de aceea pe care o avea, a unei savante întotdeauna îmbrăcate în negru și puțin cam austeră", a declarat pentru AFP Renaud Huynh, directorul muzeului Curie din Paris și comisar al acestei expoziții care are loc la Pantheon, unde sunt înmormântate personalitățile care au marcat istoria Franței.

Mormântul lui Marie Curie se află acolo din 1995 și noua expoziție este "prima din Franța", potrivit lui Renaud Huynh, care îi este consacrată în întregime, prezentând vizitatorilor diverse documente, scrisori, fotografii, filme și câteva obiecte personale precum patinele sale de gheață.

Născută pe 7 noiembrie 1867 la Varșovia, Maria Salomea Sklodowska a părăsit Polonia natală în 1891 pentru a studia la universitatea pariziană Sorbona. Studentă strălucită și cu o voință impresionantă, a obținut o diplomă în fizică și, apoi, o diplomă în matematică în 1894, anul întâlnirii sale cu Pierre Curie. S-au căsătorit în anul următor.

Citeşte şi: Surpriză TOTALĂ pregătită de Guvern. Ce angajaţi pot primi sporuri de până la 75% la salariu

Visul științific al cuplului nou format a devenit realitate atunci când, în urma descoperirii radioactivității de către Henri Becquerel, soții Curie au descoperit doi noi atomi, ambii radioactivi, denumiți poloniu și radiu.

Carnetele lor de însemnări permit vizitatorilor să observe modul în care au evoluat cercetările lor științifice până la faimoasa descoperire, care le-a adus premiul Nobel pentru fizică în 1903, alături de Henri Becquerel. Diploma Nobel se află în centrul noii expoziții pariziene.

Munca în simbioză a acestui cuplu a fost întreruptă bruscă în 1906: Pierre Curie a murit, după ce a fost lovit de un camion. Marie Curie a ținut apoi un jurnal în care se adresa soțului defunct pentru a-și "aminti ultimile zile trăite împreună". Pe una dintre pagini pot fi văzute urmele lăsate de lacrimile celebrei savante.

Marie Curie a urmat soțului ei la catedra de fizică de la Sorbona, crescându-le singură pe cele două fiice ale sale, Irene și Eve.

"Era o persoană foarte modernă. A reușit să își continue activitatea profesională în același timp cu viața de familie", a subliniat Renaud Huynh.

"Am avut o bunică care nu era probabil foarte diferită de alte bunici, din punctul de vedere al unui copil (...) Ea nu se plimba afișând pe frunte mesajul 'Eu sunt Marie Curie'", a povestit fiica lui Irene, Helene Langevin-Joliot, în vârstă de 90 de ani, fiziciană, director de cercetare emerit în cadrul Centrului Național de Cercetări Științifice (CNRS) din Franța. "Era foarte afectuoasă, dar nu sufocantă", își amintește Helene, care avea vârsta de șapte ani în momentul morții bunicii ei celebre.

Citeşte şi: Decizie BOMBĂ pentru Banca Transilvania! Gigantul s-ar asocia cu oligarhul moldovean Vlad Plahotniuc .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.