Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O expoziţie dedicată lui Hitler la Berlin examinează cum a devenit acesta nazist

Down fall film Hitler

La peste 70 de ani după ce Adolf Hitler s-a sinucis în buncărul său din Berlin, în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial, o expoziţie organizată în capitala Germaniei examinează modul în care acesta a devenit nazist şi ce i-a transformat pe cetăţenii germani obişnuiţi în criminali în timpul celui de-al Treilea Reich, informează Reuters preluat de agerpres.

Timp de decenii, a-ţi concentra atenţia asupra lui Hitler era considerat un tabu în Germania, deşi această atitudine a început să se schimbe odată cu filme precum "Downfall", din 2004, despre ultimele zile ale dictatorului, sau cu o expoziţie despre acesta, organizată în 2010. 

Expoziţia "Hitler - cum s-a putut întâmpla" este organizată într-un bunker din Berlin, folosit de civili în timpul bombardamentelor din cel de-al Doilea Război Mondial - aflat în apropierea celui în care s-a adăpostit Hitler în timpul bombardării capitalei Germaniei. 

Evenimentul prezintă viaţa lui Hitler de la perioada copilăriei sale din Austria şi a celei în care a fost pictor până la intervalul în care a fost soldat în timpul Primului Război Mondial şi a ajuns apoi la putere. Alte exponate se concentrează pe lagărele de concentrare, pogromurile şi Holocaustul în timpul căruia au fost ucişi şase milioane de evrei. 

Expoziţia se încheie cu o reconstrucţie controversată a camerei bunkerului în care s-a sinucis Hitler pe 30 aprilie 1945. Acest exponat se află în spatele unui geam şi este monitorizat de o cameră video, vizitatorilor fiindu-le interzis să facă fotografii. 

Curatorul expoziţiei, Wieland Giebel, povesteşte că prezentarea acestei camere i-a adus critici că a transformat expoziţia într-una de tip "Hitler Disney". El şi-a explicat însă decizia, explicând că expoziţia se axează pe crimele comise de regimul lui Hitler, iar "această cameră este locul în care crimele s-au încheiat, în care totul s-a terminat, acesta fiind motivul pentru care o expunem". 

Conform lui Giebel - a cărei familie include un bunic care a ascuns evrei şi unul care a făcut parte dintr-un pluton de execuţie - expoziţia încearcă să arate cum au fost posibile Cel de-al Doilea Război Mondial şi Holocaustul. "După Primul Război Mondial, mulţi germani s-au simţit umiliţi din cauza Tratatului de la Versailles", a declarat el, referindu-se la acordul semnat în 1919, care a impus Germaniei plătirea unor despăgubiri uriaşe de război. 

"În acelaşi timp, antisemitismul era prezent în întreaga Europă, nu doar în Germania, iar Hitler a exploatat acest antisemitism şi ceea ce oamenii numeau 'ruşinoasa pace de la Versailles', folosind aceste două aspecte pentru a mobiliza oamenii", a adăugat el. 

Expoziţia, care conţine fotografii, desene ale lui Hitler, filme care prezintă căsătoria sa cu Eva Braun, precum şi un model al bunkerului dictatorului a atras circa 20.000 de vizitatori de la deschiderea sa, care a avut loc în urmă cu două luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.