Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O expoziţie restrospectivă cu picturi realizate de Pittner Olivér urmează să fie vernisată la Secţia de Artă a Muzeului Judeţean Mureş

bibamagazine.fr
pictura arta artist expozitie tablou pictor

Aproximativ 70 de picturi în ulei, pasteluri şi lucrări grafice realizate de Pittner Olivér (1911-1971), care au fost împrumutate din 23 de locuri diferite, din colecţii publice şi private din Germania, Ungaria şi România, fac obiectul unei expoziţii retrospective care urmează să fie vernisată la Secţia de Artă a Muzeului Judeţean Mureş.

Secţia de Artă a Muzeului Judeţean Mureş a anunţat încă din vară pregătirea unei expoziţii retrospective temporare dedicată artistului Olivér Pittner (1911-1971), ocazie cu care a lansat campania intitulată "În căutarea lui Olivér Pittner".

În cadrul acestei campanii s-a făcut apel la toate persoanele pasionate de artă care au în colecţia lor lucrări ale pictorului mureşean şi care au disponibilitatea de a le împrumuta muzeului pe perioada desfăşurării expoziţiei, trei din cele aproximativ 70 de lucrări fiind găsite astfel, potrivit Agerpres.

Vernisajul expoziţiei retrospective Pittner Olivér este anunţat pentru data de 25 noiembrie, ora 17,00, în sălile expoziţionale de la etajul II al Palatului Culturii din Târgu Mureş, ocazie cu care vizitatorii vor putea vedea inclusiv scrisori, documente şi fotografii din arhiva familiei pictorului.

"Pittner Olivér (n. 1911, la Lupeni - d. 1971, la Târgu Mureş) a aparţinut acelei generaţii de pictori activi la Baia Mare care au reînnoit spiritul coloniei de artişti din perioada interbelică. S-a înscris în 1930 la Şcoala de pictură din Baia Mare, alăturându-se curând grupului de stânga. Activitatea acestuia a dus la exmatricularea mai multor tineri artişti din şcoală. Aceşti tineri rebeli (Agricola Lídia, Katz Márton, Csizér Lilla, Kahán Sára, Pittner Olivér, Vida Géza, Kazár László etc.) luptau nu doar pentru o societate mai dreaptă, ci şi pentru dezvoltarea unei arte moderne, găsind iniţial sinteza mesajului social şi a stilului artistic în utilizarea culorilor puternice, în elaborarea raţional-constructivă şi în tradiţia cubistă. Grupul s-a dispersat repede iar stilul cubist bine conturat al lui Pittner a cedat treptat locul unor pasteluri mai lirice, mai picturale", se menţionează într-un comunicat de presă al Muzeului Judeţean Mureş.

Potrivit sursei citate, în 1941, Pittner a renunţat la pictură "din cauza misiunilor sale ilegaliste" şi a reluat-o abia după un deceniu. Între timp, a lucrat ca director economic al teatrelor din Târgu Mureş şi Oradea iar apoi, după ce a fost îndepărtat şi exclus din partid, a lucrat ca decorator la diverse întreprinderi.

"Dezamăgit de ordinea social-politică de după 1945 şi respingând realismul socialist obligatoriu, Pittner a fost sprijinit în noul său început de prietenia şi încurajarea tinerilor stabiliţi la Târgu Mureş în anii 1960, în special de Balázs Imre şi Nagy Pál. Peisajele sale urbane din Sighişoara şi Sibiu, care amintesc de cubism, prezintă scene de străzi aranjate auster într-o ordine aproape geometrică, în timp ce suprafeţele reduse şi sinuoase ale peisajului din zona Gheorgheni prezintă o înrudire cu peisajele lui Barcsay Jenő. A început seria de reprezentări simbolice, uneori suprarealiste, la mijlocul deceniului, redând imaginea unor copaci uscaţi şi a unor rădăcini împletite şi încâlcite. Unele dintre aceste picturi au fost expuse anual la expoziţii de artă locale şi judeţene, apoi în 1970, la Sala Dalles din Bucureşti, alături de lucrările realizate de alţi artişti târgumureşeni", a precizat muzeul.

Pittner a organizat singura sa expoziţie personală la Baia Mare, în 1934, prezentată apoi şi la Satu Mare.

"O prezentare cuprinzătoare a operei sale nu a fost realizată ulterior, expoziţia retrospectivă de faţă compensează această lacună, încercând să reunească cele mai caracteristice lucrări din toate perioadele sale, însoţite de câteva analogii care răsfrâng mai multă lumină asupra extraordinarei sale cariere artistice", se mai arată în comunicat.

Curatorul expoziţiei este György Szücs, istoric de artă, de la Galeria Naţională Maghiară din Budapesta, curator asociat este dr. Csaba Salat, colecţionar din Târgu Mureş, iar coordonator, Erika Oniga, istoric de artă, Muzeul Judeţean Mureş.

Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 25 noiembrie 2022 30 aprilie 2023.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.